Afbeelding

Het weer: Aanhoudend wisselvallig maar zachter

Weer

ALMERE - Wisselvalligheid troef is het motto voor de komende periode in Nederland. 

Door Marc Putto

Het polaire front, de reguliere overgang tussen de koude poollucht en de veel gematigder luchtsoort boven het zuidwesten van Europa ligt min of meer langs de tweeënvijftigste breedtegraad, dus in de buurt van ons land. Zo’n overgang tussen twee verschillende luchtsoorten gaat altijd gepaard met neerslag. We zagen het al wat sneeuwen de afgelopen dagen in een deel van Nederland. De kans op winterse neerslag blijft nog bestaan tot vrijdag.

Koude nachten

In de Almeerse omgeving valt het met de neerslaghoeveelheden nog wel mee. De gebieden bezuiden de rivieren krijgen meer water voor hun kiezen. Wellicht valt er zelfs te veel? Er komen ook nog een paar koude nachten met kans op een paar graden nachtvorst. In het weekend zoekt de wind weer de westhoek op en met weliswaar tamelijk grote regenkansen komt de dagtemperatuur weer uit richting de dubbele cijfers. Hoe het temperatuurbeeld zich over een dag of tien ontwikkelt is ongewis. Afgelopen weekend kwam het Amerikaanse weermodel al met maxima tot 17 graden voor half maart, maar nog geen etmaal later stond er amper 10 graden ingetekend op die betreffende datum. Maart is weertechnisch een van de moeilijkste maanden wat betreft de middellange termijn. Dat komt door de enorme temperatuurverschillen tussen de poolgebieden en zuidwest-Europa.

Poollucht

De ijskoude poollucht zoekt een weg naar het zuiden, terwijl de subtropenlucht zich via Spanje noordwaarts wil uitbreiden. Beide luchtsoorten willen elkaar doorgaans graag halverwege ontmoeten. De confrontatie speelt zich dus als gezegd vaak juist in onze contreien af. Daardoor kan het weerpatroon plots doorslaan naar de koude, of juist zeer zachte kant. Volgende week is veel meer te zeggen over die eventuele 17 of 18 graden halverwege de maand.

Woensdag min. -2, max. 4, wind o. 3-4, neerslag 40% en zon 45%
Donderdag min. -3, max. 6, wind no. 3-4, neerslag 50% en zon 45%
Vrijdag min. -1, max. 8-9, wind z. 3-4, neerslag 65% en zon 40%
Zaterdag min. 3, max. 10, wind w. 4, neerslag 70% en zon 35%
Zondag min. 3, max. 9, wind w. 4-5, neerslag 65% en zon 35%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto