Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Moet er in bosgebied Pampushout gebouwd worden?

Wonen

Door Marcel Beijer

PAMPUS – In het Pampushout, het bos tussen Poort en de toekomstige stadsdeel Pampus, kan wat het college betreft ‘een mooie, groene woonwijk’ komen. Een amendement van Partij voor de Dieren en SP roept op om bij de ontwikkeling van Pampus de keiharde voorwaarde te stellen dat het bos niet aangetast wordt.

Het Rijk ziet de ontwikkeling van Pampus als een van de opties om de woningnood in het land mede op te lossen. Almere heeft als voorwaarde gesteld dat er dan een IJmeerverbinding moet komen. De PvdD en SP stellen in een amendement op het Stedelijk Woningbouwprogramma voor om het bos Pampushout ongemoeid te laten en dat ook als keiharde voorwaarde naar het Rijk te stellen. Zo niet, dan moet het Rijk Almere financieel compenseren. “De groene longen in de stad zijn één van de kernwaardes van Almere”, zei Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren donderdag in een lang betoog tijdens de Politieke Markt. “Mocht Pampus ontwikkeld gaan worden, komen daar tienduizenden woningen. Dan is het juist belangrijk deze groene long te behouden.”

Lastig verhaal

Wethouder Julius Lindenbergh was het niet met de partijen eens. “Uw amendement roept op het Rijk te laten betalen om niet te bouwen. Dat wordt een lastig verhaal.” De wethouder stelde dat er 800 woningen gepland staan in het bos. “We bebouwen dus slechts een deel wat dan ook nog eens een mooie wijk in het groen wordt.”

Luijendijk zet daar vraagtekens bij. “Zo werd de wijk BosRijk in Poort ook verkocht. Daar bleven slechts een paar boompjes over. Ik vind dat Almere het ongemoeid laten van Pampushout best bij het Rijk als voorwaarde kan neerleggen.”

Volgende week stemt de gemeenteraad over dit amendement.

Afbeelding

Uit de krant