De Meerveldstraat in de Velden (Foto: Google Maps)
De Meerveldstraat in de Velden (Foto: Google Maps)

De Velden ‘beste’ buurt van Flevoland

Wonen

ALMERE – De beste buurt van Flevoland is de buurt De Velden in Haven: inwoners geven hun buurt een rapportcijfer van 8,57. Dat blijkt uit een onderzoek van Nextdoor, het netwerk voor buren, onder 30.000 respondenten uit meer dan 13.000 buurten.

Inwoners van de gemeente Bunnik (provincie Utrecht) zijn van alle Nederlanders het meest tevreden over hun gemeente, ze beoordelen het met een rapportcijfer van 8,3. In Flevoland is Dronten de beste gemeente om in te wonen. Dat scoort het rapportcijfer 7,7. Almere scoort als stad een 7,6 en doet ‘goed mee in de middenmoot.’ Er zijn vijf belangrijke thema’s nader onderzocht: het contact met buren, de sociale cohesie in de buurt, het aanbod en de kwaliteit van voorzieningen in de buurt, de ervaren veiligheid in de buurt en gevoelens van eenzaamheid. Bij elk thema werd gekeken naar de impact ervan op de score. 

Contact met buren 

“Een hoog rapportcijfer hangt vooral sterk samen met in hoeverre bewoners zich thuis voelen in de buurt (het sociale aspect) en in veel mindere mate met het fysieke aspect zoals de bebouwing en het onderhoud van de woningen,” aldus dr. Smets van de Vrije Universiteit Amsterdam. Mensen die hun buurt beter beoordelen, hebben gemiddeld genomen meer contact met de buren en helpen elkaar vaker. Sociale cohesie “Ook de frequentie van buurtactiviteiten en initiatieven hangt positief samen met de beoordeling van de buurt”, zegt is dr. Muis van de Vrije Universiteit Amsterdam. “Opvallend is wel dat er vaker samen actie wordt gevoerd in de meer welvarende en beter beoordeelde buurten, dan in de minder goed beoordeelde, doorgaans minder welvarende buurten. Vaak wordt gedacht dat ouderen zich ergeren aan buren, maar uit ons onderzoek blijkt juist dat ouderen zich minder vaak ergeren aan hun buren.”

De Top 9 Almeerse wijken

De Velden8,5
Oostvaardersbuurt8,1
De Gouwen8,0
Noorderplassen7,9
Waterwijk7,6
Stripheldenbuurt7,6
Eilandenbuurt7,2
Stedenwijk7,2
Bloemenbuurt7,0

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto