Een artist impression van het project.
Een artist impression van het project.

Toekomstige bewoners BinnenHaven sturen brandbrief naar gemeente

Wonen

HAVEN – Toekomstige bewoners en leden van Wooncoöperatie De BinnenHaven hebben opnieuw een brandbrief gestuurd naar het gemeentebestuur. Zij uiten hierin hun zorgen over de totale voortgang van hun project. “Na ruim vier jaar werken en wachten willen we graag weten waar we aan toe zijn.”

Op de plek van het oude zwembad, naast de nieuwe sporthal in Haven, wil de wooncorporatie 90 duurzame woningen én een duurzame buurtgemeenschap realiseren. Dit nieuwe hofje is in eerste instantie bedacht voor mensen uit Almere Haven, hun kinderen of ouders die graag dicht in de buurt willen blijven wonen. De woningen worden gebouwd rondom een gemeenschappelijke binnentuin.  

‘Met een kluitje in het riet’

De briefschrijvers doen een dringend beroep op de nieuwe raadsleden om hun project nog voor het zomerreces definitief te beoordelen, zodat zij weten of ze door kunnen gaan of de stekker eruit moeten trekken. “Na een rommelige bijeenkomst met wethouders Maaike Veeningen en Froukje de Jonge en wat gesprekken met beleidsambtenaren, zijn we nog altijd weinig opgeschoten. Iedere keer worden we door de gemeente Almere met een kluitje het bekend riet ingestuurd”, schrijven zij. “Een nieuwe gemeenteraad biedt hopelijk nieuwe kansen.”

Grondprijsbeleid

De BinnenHaven wordt ontwikkeld samen met de mensen die er gaan wonen. Zij organiseren zich in de wooncoöperatie en ontwikkelen gezamenlijk hun hofje. Een wooncoöperatie bepaalt in principe alles zelf: de verhuur, het beheer, het onderhoud van de woningen en gemeenschappelijke tuinen.

“Wij worden geconfronteerd met een grondprijsbeleid van de gemeente Almere dat gericht is op projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties, en dat niet toegesneden is op nieuwe bouwconcepten zoals een wooncoöperatie”, aldus de initiatiefnemers. “Er is onvoldoende durf om af te wijken van dit beleid en om de ‘rek in de regels’ te zoeken. En onvoldoende bereidheid om bij het bepalen van de grondprijs ook de maatschappelijke winst van dit initiatief te laten meewegen.”

De brief moet volgens de schrijvers worden gelezen als een noodkreet. “We zijn de afgelopen jaren beleefd en geduldig te zijn geweest. Dit heeft ons niets verder gebracht. Een van de principes van Almere is ‘mensen maken de stad’. Wij zijn die mensen. Houd dit principe in ere en handel er naar!”

Afbeelding
Vuurwapens en vals geld bij controle bedrijventerrein Poldervlak Algemeen 5 dec., 15:53
Afbeelding
Almere City FC veilt clubshirts voor het goede doel Algemeen 5 dec., 15:23
Afbeelding
Stadsarchief Almere staat stil bij overlijden van Lia de Clerk Algemeen 5 dec., 13:15

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto