De oude raad. In de volgende periode moet het anders, vinden de bewoners (Archieffoto: Maarten Feenstra)
De oude raad. In de volgende periode moet het anders, vinden de bewoners (Archieffoto: Maarten Feenstra) Almere DEZE WEEK

Bewoners pleiten voor nieuwe politieke stijl

Politiek

ALMERE – Bewoners van Sieradenbuurt en Filmwijk hebben in een brief aan de nieuwe gemeenteraadsleden gepleit voor een andere manier van politiek bedrijven door niet langer te werken met een coalitieakkoord.

Door Marcel Beijer

De bewonersgroepen, eerder actief als Burgeriniatief voor het scheiden van afval, vrezen dat de versnippering in de raad (er komen 16 partijen in de raad) de slagvaardigheid niet ten goede komt. ‘De afgelopen raadsperiode hebben wij (bewoners) geconstateerd dat er niet altijd optimaal werd samengewerkt in de raad. In de media werd geschreven over achterkamertjespolitiek en coalitiediscipline. Er vond te weinig participatie plaats en het vertrouwen in de gemeente en de raad nam af’, schrijven de bewoners.

Raadsprogramma

De bewoners hopen dat bij het smeden van een coalitie niet – zoals gebruikelijk - wordt gewerkt met coalitieakkoord. ‘Daarbij wordt een groot deel van de fracties uitgesloten en dat is ‘niet democratisch en niet meer van deze tijd’.
Ze pleiten daarom voor het opstellen van een raadsprogramma waar alle raadsleden bij worden betrokken. In Heerenveen wordt daar met tevredenheid mee gewerkt. ‘Het biedt meer ruimte voor participatie en zal bijdragen aan een betere en snellere besluitvorming. Wij zien een raadsprogramma als een belangrijke eerste stap in de richting van de benodigde bestuurlijke vernieuwing in Almere en vragen u daarom om hiermee te gaan werken. Onze stad heeft behoefte aan een adequaat en slagvaardig bestuur.

VVD

De VVD mag als winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen als eerste proberen een college te vormen. In een reactie laat Colette Holter zich niet uit over het idee. “De VVD voert nu inderdaad gesprekken met als doel om tot een heldere opdracht te komen aan een informateur. Elke fractie kan daarbij zijn input geven. We hebben nog niet iedereen gesproken.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto