Het college ziet hengelsport als dierenleed (Foto:AdobeStock)
Het college ziet hengelsport als dierenleed (Foto:AdobeStock)

Wethouder moet uitleg geven over gesprek met hengelsportvereniging

Politiek

ALMERE – De fractie van DENK Almere heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het moeizaam verlopen gesprek tussen hengelsportvereniging HSV Almere en wethouder Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren. De PVV wil de kwestie bij de begrotingsbespreking op de agenda zetten.

Door Marcel Beijer

Het gesprek dat vorige week is gevoerd werd door HSV Almere als ‘schokkend’ omschreven. De wethouder sprak van een ‘ingewikkeld’ onderhoud. De partijen staan lijnrecht tegenover elkaar nu de gemeente de hengelsport niet meer wil faciliteren omdat vissen als dierenleed wordt gezien. Dat is vooral een standpunt van de Partij voor de Dieren, maar met het collegeakkoord nu dus ook van VVD, D66, SP, Leefbaar Almere, CDA en ChristenUnie. HSV Almere stelt dat daarmee niet alleen de ruim 6000 leden, maar ook ouderen en mindervaliden worden getroffen.

DENK

Naar aanleiding van de publicaties in deze krant wil de fractie van DENK van de wethouder weten waarom de gemeenteraad niet op de hoogte is gebracht van het gesprek en hoe de wethouder aankijkt tegen de opvatting van HSV Almere. ‘In het coalitieakkoord is opgenomen dat Almere een inclusieve stad wil zijn waar iedereen volwaardig en gelijkwaardig kan participeren ongeacht eventuele beperkingen. Hoe is het door de gemeente niet meer faciliteren van sportvissen voor kwetsbare groepen daarmee te rijmen?’, zo vraagt DENK zich af. De partij vraagt zich af of de wethouder opnieuw om tafel gaat zitten met HSV Almere, ‘maar dan op een manier die ruimte biedt om samen tot redelijke oplossingen te komen waarmee beide partijen tevreden zijn?’ De partij wil voor 24 oktober antwoord van Luijendijk.

PVV

Ook de PVV is verbaasd over de opstelling van het college. Raadslid Chris Jansen geeft aan dat zijn partij tijdens de begrotingsbehandeling (die komende donderdag op de agenda staat) de kwestie aanhangig zal maken en met een voorstel zal komen om toch voorzieningen te treffen.

De Partij voor de Dieren is juist ontstemd over de opstelling van HSV Almere. Volgens de partij liegen de vissers dat vissen geen pijn voelen als er een haak door hun lip gaat. ‘Wel jammer dat HSV kritiekloos leugens verkondigt’, liet raadslid Kjell van Wijlandt weten. ‘Er is juist steeds meer wetenschappelijke consensus dat vissen wél pijn voelen en lijden door hengelsport.’

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto