Franc Weerwind: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig." (Foto: Maarten Feenstra)
Franc Weerwind: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig." (Foto: Maarten Feenstra) maarten feenstra

Franc Weerwind herbenoemd als burgemeester

Algemeen

ALMERE – Franc Weerwind is herbenoemd als burgemeester van Almere voor een periode van zes jaar. Dit gebeurde tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag.

Door Robert Mienstra

De eerste termijn van Weerwind ging in op 9 september 2015. Bij Koninklijk Besluit van 23 juni 2021 werd de voordracht van Weerwind bekrachtigd. Officieel gaat zijn tweede termijn in op 9 september a.s.

Belofte

De eed werd aan Weerwind afgenomen door de Commissaris van de Koning in Flevoland, Leen Verbeek. Met twee vingers in de lucht sprak Weerwind met zijn sonore bariton de woorden “zo waarlijk helpe mij God almachtig.” Na de ondertekening van de documenten is Weerwind vanaf donderdag 9 september opnieuw zes jaar burgemeester van Almere.

Olifant

De vicevoorzitter van de raad, Willem Boutkan, prees de burgemeester voor zijn inzet voor de stad. Hij vergeleek hem met een olifant “vol wijsheid, rust en kracht.” Woorden die Weerwind wel kon waarderen. “De burgemeester is zichtbaar en ook onzichtbaar in de stad”, zei Boutkan, “hij houdt een mooi evenwicht tussen die zichtbaarheid en discretie.”

Turbulent

Leen Verbeek ging in op de Almeerse politiek waar Weerwind boven moet staan. “We hebben hier in de stad een turbulente raad en een turbulent college. Ook zijn er in de stad mensen die geen goede bedoelingen hebben in de stad. Maar alles, ook de verantwoordelijkheid voor openbare orde en veiligheid is bij de burgemeester in goede handen.”

Floriade

Weerwind stelde dat het ambt niet eenvoudig is in onze complexe samenleving. “We zijn een grote stad en hebben dan ook de grote problemen die daarbij horen. Ik wil deze stad dienen in een eervol ambt met hart, ziel en verstand en met gebruikmaking van de dialoog. Daarbij komt dat er grote verwachtingen zijn op kortere en langere termijn.” Weerwind doelde hiermee op de Floriade van 2022. “Ik trek eraan en duw het voorwaarts. Er moet nog ongekend veel gebeuren bij de wereldtuinbouwtentoonstelling, maar ik weet zeker dat het een succes wordt. We presenteren Almere wel op een wereldplatform.”

Plenair

De herbenoeming van burgemeester Franc Weerwind vond plaats in de raadszaal waar de gemeenteraad voor het eerst tijdens de coronacrisis weer voltallig aanwezig was. De zaal was technisch aangepast zodat de raadsleden en enkele genodigden 1,5 meter afstand konden houden. .

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto