Afbeelding

December 2022 bijna 4 graden te koud geweest

Weer

ALMERE - Inmiddels ligt de opmerkelijke koudegolf weer achter ons en komen er regelmatig dubbele temperatuurcijfers langs op de displays in het grootste deel van Nederland. 

Door Marc Putto

Het kan dus nog steeds, een beduidend te koude decemberperiode anno 2022 en het mid-decemberwintertje, (zeg maar gewoon decemberwinter) heeft het maandgemiddelde qua temperatuur ver naar beneden gebracht. Op sommige plaatsen in Nederland verliep de maand maar liefst 4 graden te koud (tot afgelopen maandag). Alleen in 1995 was het nog kouder rond halverwege de maand in Flevoland. Met de hoge temperaturen deze week wordt het opgebouwde temperatuurtekort natuurlijk niet versterkt, integendeel.

Pluspunt

Pluspunt van het permanente zachte weer dezer dagen is dat de centrale verwarming niet meer zo hoeft te loeien als vorige week toen menige ketel weer eens overuren draaide. Vooral de nachten zijn mild met een laagste temperatuur die soms niet onder 8 graden komt. De rest van de week verloopt dus uitermate zacht voor december en het regent er vaak bij.

Regenstoring

Bovendien kan de wind even flink uithalen in de buurt van een regenstoring. Boven de meer open gelegen gebieden van Almere staat regelmatig even een vlagerige windkracht 6. In de loop van het groene kerstweekeinde zien we een depressie (aanvankelijk bivakkerend in de regio Ierland/Engeland) doorschuiven naar Zuid-Zweden. Tegelijkertijd stijgt de luchtdruk fors in de IJslandse contreien. Vanuit die richting wordt met name op hoogte een portie maritiem arctische kou meegenomen naar Nederland. Dat zou kunnen betekenen dat er in de loop van Kerst enkele winterse buien kunnen langskomen in de Benelux. Het vervolg dat wordt geschetst door dit Amerikaanse weermodel is ronduit winters te noemen. Hierover uiteraard volgende week meer.

Woensdag min. 4, max. 9, wind zw. 4, neerslag 30% en zon 25%

Donderdag min. 7, max. 11, wind zw. 4, neerslag 80% en zon 20%

Vrijdag min. 8, max. 12, wind zw. 4-5. neerslag 90% en zon 20%

Zaterdag min. 8, max. 12, wind zw. 5, neerslag 85% en zon 20%

Zondag min. 5, max. 11, wind zw. 4, neerslag 75% en zon 20%.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto