Afbeelding

Nieuwe historische roman van Aline van Wijnen

Boekentips

ALMERE -  De Almeerse schrijfster Aline van Wijnen brengt op 11 februari haar tweede historische roman uit. ‘De verloren dromen van Valeria’ (De Boekerij) is een liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Russische revolutie en de nasleep daarvan. 

De in Wit-Rusland geboren schrijfster heeft meerdere feelgood romans op haar naam staan. Haar historische debuutroman ‘Het geheime kistje van Elle’ uit 2021 werd succesvol ontvangen en won de Valentijnsprijs. Dit persoonlijke verhaal opende voor Van Wijnen de deur naar een genre. “Deze nieuwe historische roman is dit keer niet gebaseerd op de verhalen die ik als kind heb gehoord, maar wel op gebeurtenissen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden”, vertelt de schrijfster. “Ik heb onwijs veel research gedaan voor dit boek en ik ben dol op de personages.”

Russische adel

Het verhaal speelt zich deels af in Petrograd, 1914. De jonge gravin Valeria Vygotski en de knappe vorst Vladimir Zabolotski zijn verliefd, maar omdat er een wereldoorlog is begonnen, moet hij zijn dienstplicht vervullen. Na enkele zware oorlogsjaren en de daaropvolgende communistische revolutie worden Valeria’s brieven niet meer door hem beantwoord en na verloop van tijd is er ook van Valeria en haar familie geen spoor meer te bekennen. De bolsjewieken hebben de Russische adel bijna helemaal uitgeroeid. 

In het hedendaagse Amsterdam is journaliste Tara teleurgesteld in haar werk en haar relatie. Wanneer ze de Hermitage in Amsterdam bezoekt om over de expositie ‘Juwelen!’ te schrijven, valt haar oog op de baljurk van gravin Valeria Vygotski. Wie was zij en wat is er van haar geworden? Die vraag laat Tara niet meer los en ze besluit naar Sint-Petersburg te reizen om onderzoek te doen. Terwijl ze zich laat meeslepen door het intrigerende verhaal van twee mensen in de maalstroom van de geschiedenis, gaat ze ook anders naar haar eigen levensverhaal kijken.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto