Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Rotondes veiliger door minder lantaarnpalen

Algemeen

ALMERE – Minder lantaarnpalen en lantaarnpalen beter plaatsen. Almeerder Frans Luke diende tijdens de Motiemarkt in het stadhuis zijn plan in voor veiligere rotondes in de stad. De fracties Leefbaar Almere en D66 hebben de motie overgenomen en ingediend. Door bijna alle partijen werd het plan aangenomen.


“Ik keek eens op Google Streetview en het viel me op dat er soms wel heel veel lantaarnpalen op een rotonde staan”, zegt Frans Luke. “En dat is niet zo veilig. Als het glad is en je glijdt door met je auto, dan rij je heel makkelijk tegen een paal aan. Of dat er precies in een bocht een lantaarnpaal geplaatst is.”
Het voorstel van Luke houdt in dat op het moment dat er in Almere een kruispunt aangelegd wordt, er gekeken wordt naar het aantal lantaarnpalen dat er komt en waar, en er dan rekening gehouden wordt met veiligheid en verlichtingsniveau en het energieverbruik. “Deze motie is eigenlijk meer een oproep voor een andere denkwijze”, zegt Marco de Kat, fractievoorzitter Leefbaar Almere, “zodat we dit soort infrastructurele problemen anders gaan bekijken. Want de inzet van LED-verlichting scheelt niet alleen in het energieverbruik, maar ook in veiligheid. Als een rotonde af kan met minder lantaarnpalen is dat niet alleen goedkoper, maar heb je ook minder kans om bij gladheid tegen één aan te rijden.” Er hoeven minder lantaarnpalen op rotondes geplaatst worden als de lichtsterkte van de lampen hoger is. Dat is het geval met LED-verlichting.
Luke: “In eerste instantie is het idee dat er minder kans is op schade met minder lantaarnpalen. En ben je dan toch bezig, vervang de lampen dan voor energiezuinigere LED-lampen.”
Marco de Kat heeft het idee van Frans Luke tijdens de motiemarkt ter plekke omarmd. “Dit is een plan waar je niet tegen kúnt zijn. Het kost geen geld, alleen wat nadenken. Uiteindelijk levert het ook veel op.” Naast Leefbaar Almere en D66 waren alle partijen, behalve Fractie Eekhuis, AP/OPA en de VVD, voor deze motie.

Efficiënte verlichting in Almere

Het college wil in 2016 een bijeenkomst organiseren waarin er samen met bewoners gekeken wordt of de verlichting in Almere efficiënter kan.
Op termijn vervangt de gemeente Almere alle armaturen in de stad door LED-armaturen. Dat gebeurt wanneer armaturen zijn afgeschreven. Ongeveer 25 procent van de lichtmasten in Almere is reeds voorzien van LED.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto