Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Buurtpreventieteam Filmwijk draagt bij aan veiligere wijk

Algemeen

FILMWIJK – Drie bewoners uit Filmwijk-Noord, Midden en Zuid zijn gestart met een Buurtpreventieteam in Filmwijk. Het is het tweede Buurtpreventieteam, na Danswijk, in Almere. Het Buurtpreventieteam Filmwijk, dat zal bestaan uit 45 bewoners, moet bijdragen aan een veiliger en schonere wijk.


‘Wat akkefietjes’ in Filmwijk en hangjongeren in Filmwijk-Noord deed de bewoners besluiten een Buurtpreventieteam op te richten. “Het was een groei van irritaties waardoor we besloten dat er een Buurtpreventieteam moest komen. En er wonen toch zo’n elfduizend mensen in Filmwijk, er gebeurt altijd wel wat.”
De bewoners Pascal Moscoviter, Sebastiaan Wachter en Urmila Jagroep zijn druk bezig met het werven van vrijwilligers. “We hebben namelijk vijftien vrijwilligers per gebied nodig”, vertelt Pascal Moscoviter. “Die gebieden zijn Noord, Midden en Zuid. Dan hoeft een vrijwilliger maar eens in de drie weken, op wisselende tijden, anderhalf uur te lopen.” Met ‘lopen’ bedoelt Moscoviter surveilleren, de buurt controleren op open ramen en deuren bij afwezige bewoners, defecte straatverlichting, overvolle prullenbakken of hangjongeren. “Als we bijvoorbeeld zien dat er bij een woning een cocktailprikker in de voordeur zit, of er is een straatlantaarn kapot, dan maken we daar een notitie van die we doorspelen naar de politie. Samen met de politie hebben we looproutes opgesteld zodat we goed in beeld hebben wat er waar speelt.”
Moscoviter benadrukt dat vrijwilligers niet moeten ingrijpen. “Je hebt een sociale rol, je draagt bij aan de sociale cohesie. Als je vier weken lang dezelfde jongere ziet staan, maak je daar een praatje mee. Zo leer je ze een beetje kennen en kom je er misschien achter hoe zijn of haar thuissituatie in elkaar steekt.”

Eigen verantwoordelijkheid

Wijkagent Jeffrey Halsema enthousiasmeert en stuurt bewoners bij de uitvoer van het project. “Ze moeten het wel zelf doen, gesubsidieerd door de gemeente. Ik ondersteun het voor honderd procent: als je een veilige wijk wilt, moet je eigen verantwoordelijkheid nemen en is burgerparticipatie heel belangrijk. Ik zie dit als een belangrijk punt in een wijk. Filmwijk kent veel inbraken in vergelijking met andere wijken. Maar het is dan ook een grote wijk. Daarom zoek ik als politie de samenwerking op. Met de leden van het Buurtpreventieteam gaan we anders om, we weten wie we aan de lijn hebben en we verwachten dan ook meer van iemand van het Buurtpreventieteam. Die is er toch op getraind om te signaleren.”
Vrijwilligers moeten een verklaring van goed gedrag kunnen overleggen en krijgen een speciale training. Aanmelden kan bij Pascal Moscoviter of Sebastiaan Wachter: 06-55347979 of 06-54625805. Of stuur een e-mail naar buurtpreventiefilmwijk@kpnmail.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto