Arie Vleugel (Foto: aangeleverd)
Arie Vleugel (Foto: aangeleverd)

Opinie - Vattenfall

Algemeen

Vattenfall

Vattenfall stuurt Almeerders een brief dat de warmtetarieven omhoog gaan. Hun argumenten: de ACM stelt een maximumtarief vast, er wordt een lager tarief gerekend dan toegestaan en de compensatie van de overheid op de hogere kosten van energie.
Die vergelijking gaat niet op. Het NIBUD heeft immers berekend dat bijna iedere Nederlander er op achteruit gaat, voornamelijk door de prijsstijging van energie. Het vreemde is dat Vattenfall de centrale in Diemen helemaal niet op gas stookt. De koppeling van de tarieven in Almere met de gasprijs is dus niet reëel.
Verder is Vattenfall in Almere monopolist. Dat mag conform wet en recht eigenlijk niet. De cliënten in Almere Stad worden verplicht om een abonnement af te sluiten. Dat is koppelverkoop en is in de kern ook niet toegestaan. Deze situatie zou minder ter discussie staan wanneer Vattenfall zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid zou nemen en de tarieven slechts laat stijgen met de mogelijke meerkosten van datgene waar de centrale in Diemen op teert.
Maar er speelt meer. Vattenfall zegt dat het onmogelijk is wanneer mensen het overschot van hun zonnepanelen willen gebruiken voor de eigen woning. Maar dat is een kwestie van willen. Want er zijn genoeg mogelijkheden om de installatie zo aan te passen dat dit wel mogelijk wordt.
De monopoliepositie van Vattenfall komt onder andere doordat ze stellen dat het niet mogelijk is om andere warmteleveranciers te koppelen aan de infrastructuur. Maar het zonne-eiland in Noorderplassen laat zien dat er van alles aan het warmtenet gekoppeld kan worden. Vattenfall heeft van de gemeente bovendien diverse malen subsidie ontvangen. Zonder enige voorwaarden. Ook dit schept in principe een maatschappelijke verplichting.

Arie Vleugel

Arie Vleugel is ondernemer en oud PvdA-raadslid. Hij staat weer op de kandidatenlijst.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto