Wethouder Froukje de Jonge. (Foto: Aangeleverd)
Wethouder Froukje de Jonge. (Foto: Aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Almere versnelt tegemoetkoming energiekosten

Algemeen

ALMERE - Almeerders met een inkomen tot 120% van het minimumloon krijgen via de gemeente 800 euro als compensatie voor de gestegen energieprijzen. Dat is bovenop de 400 euro die iedereen als compensatie via de belasting terug krijgt, ongeacht het inkomen. Wethouder Froukje de Jonge wil zoveel mogelijk Almeerders die er recht op hebben bereiken en snel overgaan tot actie.

De Jonge stuurde vorige week, samen met collega’s bestuurders van de veertig grote steden een brandbrief naar het kabinet. “Het CBS heeft berekend dat de energienota voor een huishouden 1700 euro duurder is geworden nog voor de ontwikkelingen met de oorlog in de Oekraïne. Daarom was het geld dat eerder was toegezegd (200 euro) bij lange na niet genoeg en wij zijn blij dat het meer is geworden.” Want vrijdag werd bekend dat het toegezegde bedrag werd verhoogd naar 800 euro. De Jonge wacht met het uitbetalen daarvan niet tot er een officiële wetswijziging is goedgekeurd, maar loopt dus op de troepen vooruit.

Verschillende groepen

Bij het uitkeren van het bedrag zijn verschillende groepen te onderscheiden. Allereerst zijn dat Almeerders met een bijstandsuitkering, die krijgen in april een brief en het geld vanzelf op hun rekening. Ook mensen met een AOW hebben sowieso recht op het geld, maar die staan niet in de gemeentelijke database. Daarvoor is overleg gaande met de SVB (Sociale Verzekeringsbank). De gemeente streeft ernaar deze groep zelf te kunnen benaderen. De derde groep bestaat uit mensen die in aanmerking kwamen voor de coronacompensatieregelingen. Zij krijgen van de gemeente een informatiebrief toegestuurd waarin staat hoe voor hen het aanvragen eventueel werkt. 

Schulden

Tenslotte zijn er nog mensen die minder verdienen dan 120% van het minimumloon maar bij de gemeente onbekend zijn. Het gaat dat bijvoorbeeld om mensen met schulden. Zij zullen zelf actie moeten ondernemen door zich te melden. De wethouder zal er voor zorgen dat ook actief met deze groepen contact wordt gezocht bijvoorbeeld via partners zoals de voedselbank, kerken of De Schoor. De Jonge: “We zullen binnenkort zo breed mogelijk gaan informeren onder andere in de Stadhuis-aan-huis pagina in Almere DEZE WEEK.”

Subsidie

De overheid draagt ook bij aan besparende zoals woningisolatie of het aanschaffen van een waterbesparende douchekop. “Daar merken mensen op dit moment niet meteen wat van, maar werkt wel op de lange termijn door”, aldus de wethouder. De gemeente is ook aan het kijken hoe Almeerders die voor de steun in aanmerking komen ook niet alleen geholpen kunnen worden met subsidie maar ook gelijk door een team dat de energiebesparende hulpmiddelen bij de mensen thuis komt instaleren omdat dat voor veel mensen best nog een drempel is.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto