Leonie ten Hoopen, docent Engels, komt niet aan een woning in Almere. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Leonie ten Hoopen, docent Engels, komt niet aan een woning in Almere. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Lerares Engels verdient veel te weinig voor woning

Algemeen

ALMERE – “Voor leraren is het onmogelijk een woning in Almere te krijgen. De tijdelijke woningen voor leraren die gerealiseerd zouden worden in het Annapark, zijn uitgesteld. Verder moeten leraren minimaal 42.000 euro per jaar verdienen om voor een vrijesectorwoningen in aanmerking te komen. Tja, dat verdien ik bij lange na niet”, zegt Leonie ten Hoopen, docente Engels in Almere.

Door Robert Mienstra

Ten Hoopen heeft een vast contract in het voortgezet onderwijs, woont nog bij haar ouders, maar is kansloos voor een woning in Almere. “Sociale huur is er niet en vrije sector is onbetaalbaar”, zegt ze. “Er zijn tien voorwaarden waaraan leraren moeten voldoen om een woning te krijgen. Een van de voorwaarden is dat je niet van woning naar woning mag gaan binnen Almere. En ja, dat doe ik wel want ik woon bij mijn ouders. Dus ik voldoe niet aan de tien voorwaarden en ben daarom kansloos voor een woning. Verder moet ik 42.000 euro per jaar verdienen om voor een woning in aanmerking te komen. Dat verdien ik, ondanks mijn vaste contract, bij lange na niet. Ik wil het niet, maar stel dat ik in het voortgezet onderwijs afdelingsleider zou worden, dan verdiende ik nóg niet genoeg.”

Vertrekken

Ten Hoopen ziet nog maar twee mogelijkheden om in Almere een eigen dak boven haar hoofd te krijgen: “Ik kan gaan solliciteren in een gemeente waar wel woningen beschikbaar zijn en dus uit Almere vertrekken, en ik kan me inschrijven bij een familielid dat niet in de stad woont. Dan voldoe ik weer wel aan de voorwaarde dat ik niet van woning naar woning ga in de stad. Maar ja, dan blijft nog steeds de voorwaarde dat ik 42.000 per jaar moet verdienen. Ik word er wel moedeloos van.”

Regelgeving

De docente vroeg ook hulp aan haar rector. “Maar ook hij kon niets voor me betekenen”, vertelt ze. “Hij zei: ‘Helaas is er weinig positiefs te melden over woningen voor leraren in Almere. Helaas kom je door de strikte regelgeving daar nog niet voor in aanmerking. Het is best complex in Almere. Ik heb geen oplossing voor je, maar houd mijn oren en ogen open.’”

Hopeloos

Personeelszaken van de ASG zit met de huisvesting van leraren ook in haar maag. ‘Huisvesting is echt hopeloos op dit moment’, schreef de ASG (Almeerse Scholen Gemeenschap) aan Ten Hoopen, ‘althans als je het over de sociale huur hebt. Het is een van de punten die vanuit het noodplan Lerarentekort Almere in 2020 aan de overheid is aangeboden. Maar dat kan nog jaren duren.’

Voorrang

Bij het Annapark in Stedenwijk zouden vijftig tijdelijke woningen van woningcorporatie Goede Stede komen voor leraren. Maar die woningen zijn op het laatste moment verplaatst naar Almere Buiten om er Oekraïense vluchtelingen te huisvesten.
“Zoals het er nu voorstaat worden de woningen in Annapark eind 2024 opgeleverd”, zegt Arjan Deutekom, directeur van Goede Stede. Hij brengt voor Ten Hoopen wel wat licht aan het einde van de tunnel: “In de nieuwe huisvestingsverordening van Almere staat dat leraren voorrang kunnen gaan krijgen. Bovendien wil de minister ook voorrang gaan geven aan mensen met maatschappelijke beroepen zoals politiemensen, onderwijsgevenden en zorgpersoneel.”

Twee inkomens

Deutekom zegt dat hij onlangs wel enkele tientallen woningen verhuurd heeft aan leraren. Die voldeden wel aan de voorwaarden. “Het is natuurlijk makkelijker als er twee inkomens zijn. Dan komen ze wel aan de inkomensnorm. Voor alleenstaanden ligt dat moeilijker.”
Deutekom geeft wel een winstwaarschuwing: “Als woningen met voorrang aan leraren worden toegewezen, dan betekent dat dat anderen weer langer op de wachtlijst komen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto