De voormalige jachthaven Haddock. (Archieffoto: Fred Rotgans)
De voormalige jachthaven Haddock. (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Mogelijk weer jachthaventje aan Weerwater, pand Haddock staat er nog

Algemeen

ALMERE – Het Weerwater, grenzend aan het stadscentrum, is een ‘cadeautje’ dat Almere nog niet of onvoldoende heeft uitgepakt. Om de aantrekkelijkheid van de enorme plas water te vergroten zou de komst van een jachthaventje een optie zijn, stellen enkele fracties in de gemeenteraad.

Door Marcel Beijer

Om de Floriadewijk Hortus meer bij het centrum te betrekken zou zo’n haventje vooral wenselijk zijn aan de zuidzijde van het Weerwater. Daar staat nog steeds het voormalige pand van zeilschool Haddock, dat juist moest vertrekken om ruimte te maken voor de Floriade. Dat pand staat nu leeg en zou feitelijk zeer geschikt zijn, zo werd donderdag gesteld tijdens de Politieke Markt. Daar hielden raadsleden een brainstormsessie over de toekomst van het stadscentrum, voortbordurend op de ideeën en trends die deskundigen vorige week hadden benoemd. 

Groener

Om het centrum passend te houden voor de groeiende stad, moet het omgevormd worden tot een binnenstad die vooral groen is en waar veel meer te doen is dan uitsluitend winkelen. Het centrumgebied wordt uitgebreid. Er worden heel veel woningen en voorzieningen toegevoegd. Wat tijdens de brainstormsessie duidelijk werd, is dat veel fracties opteren voor een centrum dat vooral groen en autoluw wordt. Ook moet er ruimte komen voor kleine ondernemers die de binnenstad een lokaal karakter geven. Op dit moment zijn er vooral de grote, bekende ketens gevestigd. Daarmee onderscheidt de stad zich niet van andere centra in Nederland.

Autoluw

Het verst in het autoluw maken van de stad ging de Partij voor de Dieren. Raadslid Kjell van Wijlandt stelde voor om de tunnel van de Hospitaaldreef af te sluiten voor autoverkeer en de twee parkeergarages langs de Landdrostdreef te slopen om zo verblijfsruimte te creëren. Een idee dat al eerder werd geopperd toen er nog sprake was dat Windesheim er mogelijk een campus zou vestigen.

Weerwater

Het Weerwater moet de verbindende schakel worden tussen de wijk Hortus en het centrum. Dat cadeautje, zoals wethouder Maaike Veeningen het betitelde, moet beter worden uitgepakt. Want de grote plas water is nu juist een element dat niet veel andere steden in Nederland hebben.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto