Eric Oosterom (l) van Extinction Rebellion biedt de petitie voor een burgerberaad voor het klimaat aan aan Willem Boutkan, vice-voorzitter van de gemeenteraad. (Foto: aangeleverd)
Eric Oosterom (l) van Extinction Rebellion biedt de petitie voor een burgerberaad voor het klimaat aan aan Willem Boutkan, vice-voorzitter van de gemeenteraad. (Foto: aangeleverd)

‘Hoog tijd dat Almere een burgerberaad voor klimaat krijgt’

Algemeen

ALMERE - Het is hoog tijd dat Almere een burgerberaad voor het klimaat krijgt. Dat vindt Eric Oosterom van Extinction Rebellion (XR) mede namens honderden Almeerders. “Let wel, XR neemt het initiatief voor een burgerberaad, maar als het er eenmaal is, doen wij een stap achteruit. Het burgerberaad voor het klimaat moet een instrument worden voor iedereen in de stad.”

Door Robert Mienstra

Een burgerberaad is een initiatief waarin burgers de overheid helpen om besluiten te nemen. Het is een uitbreiding van de democratie. Het burgerberaad vervangt de gekozen politici niet. Wel zorgt het ervoor dat gewone mensen meer zeggenschap krijgen bij hoe de stad zich ontwikkelt. “Het is dus belangrijk dat het burgerberaad voor het klimaat een duidelijk mandaat van de gemeenteraad krijgt”, zegt Oosterom. “Een groep willekeurige inwoners gaat samen vaststellen wat voor onze stad nodig en mogelijk is om de klimaatcrisis te bestrijden. Zij maken een zwaarwegend advies voor de gemeenteraad die dat dan omzet in beleid.”

Mandaat

Het gaat XR om een goed klimaatbeleid in Almere. “Veel mensen zien nu wel in dat het helemaal fout gaat met het klimaat en waardoor simpelweg het leven op aarde en dus ook in onze stad bedreigd wordt”, legt Oosterom uit. “Een groot deel van de gemeenteraad vindt ook dat er meer moet gebeuren, maar het bestaande beleid en tal van belangen remmen dat af. Een burgerberaad voor het klimaat kan wel die stappen zetten, mits er een sterk mandaat is. Ideaal zou zijn als de raad één op één de voorstellen van het burgerberaad overneemt.”
Het burgerberaad zou uit zo’n 100-150 Almeerders na loting benoemd moeten bestaan. “Een echte dwarsdoorsnede van de samenleving. Ook mensen die nu niet bezig zijn met of op de hoogte zijn van de klimaatcrisis moeten er in zitten. Samen krijgen ze allerlei informatie, bespreken die, denken na over wat nodig is en komen dan in enkele maanden tot een klimaatplan voor de stad”, zegt Oosterom. “Daarbij is het van belang dat dat burgerberaad zelf aangeeft welke informatie zij nodig heeft en dat ze de agenda en inhoud van hun plan vaststellen. De burgers bepalen de inhoud, niet de politici.”

Voorstel

XR Almere schrijft nu aan een agendavoorstel aan de raad voor een burgerberaad dat meteen na het reces ingediend wordt bij de raadsbesprekingen. “Dan is het aan de politieke partijen om te besluiten wat ze er mee doen”, zegt Oosterom. Hij heeft er vertrouwen in dat het daarna goed komt met het beraad. “We hebben inmiddels met veel partijen gesproken. Er zijn er een paar die twijfelen. Veel fracties willen meer inspraak van inwoners. En hebben zelf ook zorgen dat we te weinig doen aan de klimaatcrisis. Soms is er wat aarzeling dat juist XR activisten dit initiatief nemen, maar die zorg is onterecht: wij willen dat een burgerberaad ingesteld wordt, maar zullen niet de inhoud bepalen. Het burgerberaad is van de inwoners, met alle meningen die er zijn.”

Applaus en geroffel

Op 20 juli bood Oosterom namens honderden Almeerders een petitie aan de raad aan waarin om het burgerberaad gevraagd wordt. Met applaus en geroffel op de banken werd de petitie van Extinction Rebellion over een burgerberaad voor het klimaat in Almere door de raadsleden ontvangen. “Dat was opvallend, en hoopvol”, zegt Oosterom, die besluit met een uitnodiging: “Als mensen willen helpen dit burgerberaad tot stand te brengen, dan horen we dat graag.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto