Ank Bijleveld draagt voor het eerst de ambtsketting van Almere. (Foto: Maarten Feenstra)
Ank Bijleveld draagt voor het eerst de ambtsketting van Almere. (Foto: Maarten Feenstra) FEENSTRA FOTOGRAFIE

Ank Bijleveld geïnstalleerd: ‘Nooit weggelopen voor stevige uitdagingen’

Politiek

ALMERE – Oud-minister Ank Bijleveld (CDA) is maandagochtend geïnstalleerd als waarnemend burgemeester van Almere. Bijleveld was in het kabinet Rutte III minister van Defensie. Het is de eerste keer dat Almere een CDA-burgemeester krijgt.

Door Marcel Beijer

Commissaris van de Koning Leen Verbeek installeerde Bijleveld maandagochtend in het stadhuis voor onbepaalde tijd en gaf haar vier speerpunten mee: de Floriade, de gemeenteraadsverkiezingen, de Coronapandemie en de, samen met de provincie, af te sluiten Flevodeal met het Rijk. Ze was onder de indruk van de ambtsketting die ze kreeg omgehangen. “Die heeft een indrukwekkend formaat.”

Zwaar genoeg

Bijleveld werd door Verbeek gepolst voor het burgemeesterschap, nadat de eerder voorgedragen kandidaten Joyce Sylvester (PvdA) en Henry Meijdam (VVD) ‘te licht’ werden bevonden door de fractievoorzitters. De oud-minister is dus wel zwaar genoeg. Ze bood in september haar ontslag als minister aan, nadat een motie van afkeuring tegen haar was ingediend omtrent de evacuatie van Afghanen. Bijleveld ziet Almere niet als een nieuwe bananenschil waar ze over kan uitglijden. “Ik ben in mijn carrière nooit weggelopen voor stevige uitdagingen. En die liggen er zeker ook in Almere. Toen de Commissaris van de Koning mij vroeg, heb ik natuurlijk even moeten nadenken. Ik ken Almere niet echt. Ik heb me dit weekend in de stad verdiept en vooral de pioniersgeest trekt me aan.”

Mooi ambt

Naast haar ministerschap was Bijleveld lange tijd Kamerlid, zes jaar Commissaris van de Koning in Overijssel, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en burgemeester van Hof van Twente. Die ervaring neemt ze mee naar Almere en zorgt er volgens haar voor dat ze zich snel in de stad zal thuis voelen. “Burgemeester is een mooi ambt. Ik wil de stad graag snel leren kennen: de raadsleden die me hartelijk hebben ontvangen, de inwoners, maar ook de geest van de stad.” Contact met oud-burgemeester Franc Weerwind heeft ze nog niet gehad. “Er is nog geen overdracht geweest, maar ik ga hem ongetwijfeld snel spreken.”

Veiligheid

In haar openingsspeech legde Bijleveld de nadruk op veiligheid. “Veel raadsleden worden bedreigd. Ik geloof heilig in democratie en zie het als belangrijke taak dat volksvertegenwoordigers veilig hun werk kunnen doen. Daarnaast hecht ik aan vertrouwen. Als er misstanden zijn, laat het me weten.”


Ank Bijleveld wordt geïnstalleerd als waarnemend burgemeester (Foto: Maarten Feenstra) - maarten feenstra

Uit de krant