Wethouder De Jonge (op het scherm) tijdens de info-avond in februari. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Wethouder De Jonge (op het scherm) tijdens de info-avond in februari. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Veiligheidsplan Domus stelt bewoners Poort niet gerust

Redactie

POORT – Het college van B&W noemt het door het Leger des Heils aangeleverde Basis Veiligheidsplan voor de Domus in Poort een ‘stevige grondlegger’ voor een goede toekomstige samenwerking. De bewoners denken daar anders over en schakelen hun advocaat in.

Het Leger des Heils heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een Basis Veiligheidsplan waarin afspraken en maatregelen staan over de handhaving en veiligheid op en om het terrein van de toekomstige Domus-locatie. In een Domus worden verslaafden met meervoudige problematiek opgevangen. Veel bewoners maken zich grote zorgen om de komst van de Domus. Het ligt langs een fietsroute en vlakbij scholen. Ook vinden ze dat er onvoldoende participatie is geweest. Wethouder Froukje de Jonge zegde daarom in maart van dit jaar toe dat er een Basis Veiligheidsplan zou komen. 

24/7

Uit het opgestelde plan blijkt dat op de locatie 24/7 begeleiding aanwezig zal zijn en ook camerabewaking. Ook heeft het Leger des Heils huisregels opgesteld hoe cliënten zich moeten gedragen rondom het terrein en in de buurt van scholen. Wie zich daar niet aan houdt of ongewenst gedrag vertoont kan (tijdelijk) de toegang tot de Domus ontzegt worden. Uit onderzoek zou blijken dat in andere steden met een Domus-vestiging nauwelijks overlast wordt ervaren. Het gaat meestal om bedelgedrag. 

Politie

Met de politie zijn afspraken gemaakt over ondersteuning bij eventuele incidenten. De wijkagent zal regelmatig de locatie bezoeken om de cliënten te leren kennen. Om deal- en drugsoverlast tegen te gaan spannen het Leger des Heils, politie en gemeente zich in om te voorkomen dat er hotspots ontstaan in de wijde omgeving van de Domus. 

Omgeving

Het Leger des Heils richt ook een beheergroep op met belanghebbenden uit de buurt, waaronder ook bewoners, ondernemers en scholen. Bewoners moeten bovendien laagdrempelig de gelegenheid krijgen om overlast aan te kaarten bij het Leger des Heils. Zo worden er bijvoorbeeld protocollen gemaakt voor handelen bij verdenkingen van dealen en incidenten met cliënten van Domus rondom scholen. Daarnaast worden bij de inrichting van het gebouw en de directe omgeving ook maatregelen getroffen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanbrengen van een duidelijke afscheiding, zodat voor cliënten een veilige looproute duidelijk is. Met name voor de basisschool in de buurt is dit een belangrijk aspect, zo wordt aangegeven.

Gesprek

Wethouder De Jonge is onlangs in gesprek geweest met vertegenwoordigers van de boze bewoners en het Leger des Heils. Daar hebben de bewoners aangegeven weinig vertrouwen te hebben in het plan. Ze hebben hun advocaat daarvan op de hoogte gesteld.

Bewoners zich nog kunnen opgeven voor de beheergroep? Aanmelden kan via deze link op de website van de gemeente Almere.


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto