Huurwoning in bijvoorbeeld Maastricht geen probleem? Aparte inschrijving is nodig. (Foto: AdobeStock)
Huurwoning in bijvoorbeeld Maastricht geen probleem? Aparte inschrijving is nodig. (Foto: AdobeStock) OLAYOLA - stock.adobe.com

Pleidooi voor ‘Funda’ voor huurwoningen

Wonen

ALMERE – Er moet weer een landelijk huurwoningbeleid komen waarna woningzoekenden op een soort Funda-achtige site een huurwoning kunnen zoeken. De woningcorporaties willen dat wel, maar door de verschillende lokale regelgeving vinden zij het praktisch niet haalbaar. Dat zou anders worden als het kabinet besluit tot een landelijk huurwoningbeleid.

Door Marcel Beijer

Een praktijkvoorbeeld: een Almeerder staat al zeven jaar ingeschreven bij Woningnet, maar is niet aan de stad gebonden. Hij wil net zo goed in Limburg of in het noorden van Groningen wonen. Daarvoor zou hij zich moeten inschrijven bij andere regio’s waar Woningnet actief is. Dan moet hij voor iedere regio apart betalen en komt hij daar ook nog eens helemaal onderaan de wachtlijst.
Dat is feitelijk een onwenselijke situatie, want deze Almeerder zou relatief eenvoudig aan een woning kunnen komen in een regio waar de woningmarkt rustig is. Zo is Woningnet ook actief in gemeenten in Noord-Groningen.

Funda

Eerder dit jaar hebben de landelijke woningcorporaties, onder de vlag van Aedes, de mogelijkheden onderzocht om tot een soort landelijke registratie te komen van mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning. Via een soort Funda-achtige site, die voor koopwoningen heel gewoon is, zouden woningenzoekenden in elke gemeente op zoek kunnen gaan naar een huurwoning. “Daar is vanaf gezien omdat iedere gemeente zijn eigen regels stelt”, zet Arjan van Deutekom van GoedeStede. “Maar het zou zeer wenselijk zijn.”

Hek

Die mening is ook raadslid Erik Theunissen van de PvdA Almere toegedaan. “Het zou goed zijn als we weer teruggaan naar een landelijk huurwoningbeleid. Nu ligt die taak bij de gemeente. Het bouwen van een sociale huurwoning kost nu eenmaal geld en ook Almere wil natuurlijk die woningen aan eigen inwoners geven en niet aan iemand die vanuit Amsterdam of Utrecht in Almere komt shoppen. Maar dat geldt andersom ook zo. Ze zetten dus feitelijk allemaal een hek om de eigen gemeente.”

Wenselijk

Zowel Theunissen als Van Deutekom zouden graag verandering zien in die situatie. “Zodra de minister besluit om weer tot een landelijke woonruimteverdeling te komen, dan kunnen wij als corporaties vrij eenvoudig een landelijk inschrijvingsregister invoeren. Ik heb dat ooit eerder gedaan toen ik nog in de regio Nijmegen werkte. Alle gemeenten hadden dezelfde voorwaarden. Op één registratie kon een woningzoekende uitkiezen in welke gemeente hij wilde wonen. Landelijk kan je daar ook afspraken over maken. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat de tendens in de politiek momenteel helaas juist de andere richting op gaat.”

Ook Theunissen moet dat erkennen. “Gemeenten en gemeenteraden vinden dat ze zelf gaan over hun grondgebied en wat waar komt. Maar de PvdA stelt wel dat de overheid weer leidend moet worden op het gebied van woningbouw.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto