Julius Lindenbergh (Foto: aangeleverd)
Julius Lindenbergh (Foto: aangeleverd) Bart Buijs

Vooraf nog maar beperkte toetsing bij bouw op Floriadeterrein

Politiek

ALMERE – Het college heeft de Floriade BV toestemming om gegeven om bij eenvoudige bouwwerken op het terrein vooraf slechts beperkt te toetsen of het aan de bouweisen voldoet. Op die manier kan het bouwtempo worden versneld. Dat is nodig, want dan kan het bouwtempo omhoog. In april gaat de Floriade beginnen.

Door Marcel Beijer

Bij kleine bouwwerken, zoals tuinhuisjes en tiny houses wordt momenteel ook niet vooraf inhoudelijk getoetst, zo wordt gesteld. De Floriade BV stelt dat op het terrein momenteel verschillende van deze kleine bouwwerken worden gebouwd. De gemeente is gevoelig voor dat argument, maar volgens wethouder Julius Lindenbergh mag er niet getornd worden aan de veiligheid. “We zullen dus vooraf slechts beperkt toetsen, maar gaan dat tijdens de bouw juist uitvoeriger doen.”

Vier maanden

Er zijn nog een kleine vier maanden te gaan voordat de Floriade van start gaat. Daarom verkent het college de mogelijkheden om de werkzaamheden te versnellen. “Bijvoorbeeld dat er gebouwd kan worden in de avonduren, nachten en weekenden”, aldus Lindenbergh. “Er wordt momenteel al keihard gewerkt, maar we hebben natuurlijk wel de nodige tegenslag gehad. Bijvoorbeeld met de gestegen grondstofprijzen, het stikstofbeleid en corona helpt natuurlijk ook niet echt. Veel mensen werken thuis en dat werkt soms ook vertragend. Vandaar dat we om die versnelling vragen.” Ook wordt bekeken of er veilige mogelijkheden zijn om heiwerkzaamheden van een gebouw te starten, terwijl de toetsing nog doorloopt. 

Geen noodgreep

Lindenbergh wil niet spreken van een noodgreep. “Onderschat niet hoe groots een Floriade is. Een wereldtentoonstelling komt in Nederland maar zelden voor. Meestal duren evenementen een paar dagen, of gaat het om een permanent pretpark. De ervaring leert dat bij dergelijke dynamische evenementen er op het laatste moment altijd dingen gebeuren. Dan moet je flexibel zijn. We hebben zoveel energie, tijd en geld in de Floriade gestoken. We moeten er een succes van maken”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto