Een 50 meterbad inclusief met de hand verschuifbaar dak.
Een 50 meterbad inclusief met de hand verschuifbaar dak.

Onbegrip bij Gregor Stam over locaties buitenzwembad

Politiek

ALMERE – Voorvechter Gregor Stam ziet tot zijn afgrijzen de plannen voor een buitenzwembad in Almere in de soep lopen. Hij is vooral ontevreden over de twee overgebleven locaties waaruit de raadsleden kunnen kiezen. “Het plan wordt gewoon niet serieus genomen.”

Door Marcel Beijer

De raadsleden praten komende donderdag verder over de komst van een buitenzwembad, maar Gregor Stam is het met beide voorgestelde locaties niet eens. “De locatie bij het zwembad in Stad is gewoon te klein. Er wordt uitgegaan van 2000 bezoekers op een zomerse dag. Dan heb je dus ruimte voor ongeveer 1 vierkante meter per persoon. Het is bovendien onmogelijk om er ooit een 50 meterbad te realiseren. Bovendien is er nauwelijks ruimte voor parkeren, dus de bewoners gaan daar last van krijgen.”

Spanningsveld

Ook de locatie bij het Spanningsveld (tussen Stedenwijk en de A6) is volgens Stam niet geschikt. “Landelijk zie je juist dat gemeenten afstappen van het idee om een buitenbad langs een snelweg aan te leggen. Bovendien lopen er elektriciteitsmasten over het terrein. Dat is ook geen pluspunt.”

Betrokken

Stam is wel blij dat wethouder Maaike Veeningen hem wat meer betrekt bij de ontwikkeling van de plannen. “Daardoor kon ik er onlangs bij zijn toen gemeenteraadsleden met een bus beide locaties bezochten. Veel partijen hadden niet eens hun specialist meegestuurd, of waren er niet eens bij, zoals de PVV. En niemand had kennelijk het rapport van onderzoeksbureau Treem gelezen, want er werden geen vragen gesteld. Ook niet aan mij. Ja, dan geef je een duidelijk signaal af naar de inwoners dat je iets aan het doen bent waar je eigenlijk geen zin in hebt.”

Vergelijking

Zo verbaast Stam zich over de vergelijkingscijfers die in de rapporten worden genoemd met andere baden in ons land. “Die vergelijkingen gaan mank omdat het aantal vierkante meters niet wordt vergeleken. Maar er is geen raadslid die daar op aanslaat.”
De oud-triatleet hoopt nog steeds op een meer geschikte locatie, zoals bij het kasteel. “Dan zegt de gemeente: ‘Kan niet. Die grond is niet van ons.’ Dat is kortzichtig: als je wilt, dan kan dat wel. Dan moet je overleggen met de eigenaar van die grond en geef je ze elders in de stad grond terug.“

Ook ziet Stam mogelijkheden in een exploitatie van een 50 meterbad die 365 dagen per jaar open is. “Overdekt. In Luxemburg en Noord-Spanje werken ze met de hand verschuifbare dakpanelen. Het hoeft allemaal niet zoveel geld te kosten, maar je moet je er wel voor openstellen.”

Een buitenbad inclusief met de hand verschuifbaar dak. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto