Burgemeester Hein van der Loo (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Burgemeester Hein van der Loo (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Burgemeester: ‘explosies niet normaal gaan vinden’

Politiek

ALMERE – Burgmeester Hein van der Loo is geschokt door het sterk toenemende aantal explosies die dit jaar, en ook afgelopen weekend, in Almere plaatsvonden. “We moeten dit niet normaal gaan vinden, het zijn dramatische incidenten die grote impact hebben op een straat, op de buurt, op de stad.”

De burgmeester zei dat donderdagavond tijdens een spoeddebat dat was aangevraagd door de VVD. Van der Loo zei, vanwege de lopende onderzoeken, niet alle informatie te kunnen delen die hij weet. “Maar het is duidelijk dat het niet om ‘zomaar bommen gooien’ gaat. Er zit een reden achter, soms in de relationele sfeer, soms in de criminele sfeer. Het is per incident anders.”

Van der Loo zei dat de politie de inzet omtrent de explosies heeft opgeschaald, naar aanleiding van de incidenten in Almere. Hij zei ook contact te hebben met andere regio’s in het land om gezamenlijk een integraal plan van aanpak op te zetten, ook op Europees niveau. “Want dit gebeurt niet alleen in Almere. Het stopt niet bij de stadsgrenzen. Ondertussen weten we inmiddels dat er een 16-jarige verdachte is aangehouden. Het gaat om jonge mensen die voor een kleine beloning een grote misdaad begaan. 

Campagne

Daarom overweegt de burgemeester een campagne die jongeren bewust moet maken van de impact van zo’n daad. “En ik zeg ook hier: ‘laat je niet verleiden, je verknalt je leven.’” Van der Loo was het tenslotte roerend eens met Karine de Potter (Forum voor Democratie) die bepleitte om illegaal vuurwerk (zoals cobra’s) voortaan ‘explosieven’ te noemen. “Drie cobra’s met een fles benzine is gewoon een bom”, zei Van der Loo.Saillant detail: tijdens het debat was buiten de raadzaal een enorme knal te horen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto