Afbeelding

Tegen het weekend wisselvalliger

Weer

ALMERE - Oktober is zo’n twee graden zachter dan normaal tot nu toe. Waarschijnlijk komt de maand op ruim een graad boven normaal uit als we de balans opmaken aan het einde van oktober.

Door Marc Putto

In grove lijnen is nu al te bepalen hoe de temperatuur zal verlopen tijdens de rest van de maand. Grote uitschieters naar boven en naar beneden verwacht ik eigenlijk niet. Ook qua weerbeeld zitten er waarschijnlijk geen extremen aan te komen de volgende twee weken. We zien vanaf woensdag een hogedrukgebied van bijna 1028 millibar wegtrekken naar het noordoosten van Europa. Dit hoog bezorgde ons een heel aardige dinsdag en woensdag.

Niet geheel droog

Doordat de invloed van het hogedrukgebied nu afneemt, is er meer ruimte voor het uitdijen van oceaandepressies - en storingen. Op donderdag kan er al wat regen schampen samenhangend met een zwak oceaanfront. Ook op vrijdag en zaterdag blijft het niet geheel droog en opvallend zal de windtoename zijn die dagen. De wind wakkert flink aan uit zuidelijke richtingen. In het open veld staat dan meestal een vrij krachtige wind, kracht 5. Bij middagtemperaturen tot 16 graden is het niet bepaald koud voor half oktober. Doordat er meer bewolking zal zijn en dus die vlagerige wind richting het weekend, komen de nachttemperaturen niet meer onder de 10 graden. Zondag en zeker ook een flink deel van de nieuwe week kan er meer regen gaan vallen als de depressies wat brutaler worden richting het Noordzeegebied.

Zachte dagen

Mocht een depressie voor anker gaan ten westen van Ierland (ook dat is een optie), kunnen er twee of drie heel zachte dagen volgen (tot 20 graden Almere) waarop het nauwelijks of niet regent.

Woensdag min. 4, max. 16, wind zzw. 3-4, neerslag 10% en zon 50%
Donderdag min. 6, max. 15, wind z. 4, neerslag 45% en zon 40%
Vrijdag min. 11, max. 16, wind z. 4-5, neerslag 40% en zon 35%
Zaterdag min. 11, max. 15, wind zw. 5, neerslag 55% en zon 30%.
Zondag min. 11, max. 17, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 30%.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto