Afbeelding

Het weer: vanaf zaterdag toenemende neerslagkans

Weer

ALMERE - Het mooie weer (van de afgelopen dagen) hebben we te danken aan een krachtig hogedrukgebied boven Schotland. Flink wat zon overdag en behoorlijk koude nachten waren de ingrediënten van het bijna licht winterse weerbeeld. Het hogedrukgebied trekt weg en uiteraard komt er vervolgens weer eens een gebied met lagere luchtdruk aan te pas. 

Door Marc Putto

Tot zaterdag blijft het alleszins redelijk maartweer met regelmatig zon. Zowel overdag als gedurende de nacht komt de temperatuur wat hoger uit in Zuidwest-Flevoland. Tijdens het weekend neemt de regenkans toe zonder dat er flinke hoeveelheden vallen. Zwakke zogenaamde warmtefront-aflopers zorgen voor meer bewolking met af en toe wat lekkage uit het wolkendek. De wind heeft de voorkeur voor de noordwesthoek en houdt zich nog vrij kalm. Met maximumtemperaturen tot een graad of 8 is niet bepaald koud te noemen.
In het tijdpad van 5 tot 10 maart verandert de stroming waarover ik hier vorige week al schreef. Een portie noorderkou komt in zuidelijke richting afzakken richting Denemarken en het Noordzeegebied. Vooral de bovenluchten gaan flink afkoelen met op 1500 meter richting -10 en op 5000 meter zelfs richting -40 graden. Of de bel arctische koude Nederland geheel zal overspoelen is nu nog niet exact aan te geven. Mogelijk stroomt de hoofdmoot van de maartkou net ten oosten van de Benelux uit richting Duitsland en Oost-Europa. Dat scheelt voor velen van ons het al dan niet overschrijden van het maartprijsplafond wat betreft het gasverbruik. Dus liever niet die voorjaarskou, zal de wens zijn van de meesten. De winter is officieel voorbij vandaag op 1 maart. Inmiddels is het weerkundige lente. Het zal duidelijk zijn dat de afgelopen winter niets voorstelde. Alleen december gaf wat kou.

Woensdag min. -3, max. 7-8, wind no. 3-4, neerslag 5% en zon 80%
Donderdag min. -1, max. 7, wind no. 3-4, neerslag 30% en zon 45%
Vrijdag min. 1, max. 8, wind n. 3-4, neerslag 15% en zon 40%
Zaterdag min. 3, max. 8, wind nw. 4, neerslag 45% en zon 35%
Zondag min. 1, max. 7 wind nw. 3-4, neerslag 50% en zon 35%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto