Afbeelding
Almere DEZE WEEK

10.000 zieke essen gekapt

Algemeen

ALMERE – Tot eind 2019 zullen zo’n 10.000 essen in Almere verwijderd en grotendeels vervangen worden. De bomen worden door diverse andere boomsoorten vervangen. In de bomen zit essentaksterfte, een boomziekte waardoor de takken van de es afbreken en de boom uiteindelijk omvalt.


De gemeente Almere werkt in de aanpak van de essentaksterfte samen met Sweco. “Aan de hand van de resultaten van inspecties hebben we de uitvoering van het project in verschillende fasen opgedeeld. De essen die het grootste risico vormen voor de veiligheid en bereikbaarheid in Almere worden eerst verwijderd”, vertelt Lammie Dijkstra-Staal, senior adviseur Groen en Integraal beheer bij Sweco.

Biodiversiteit

De gemeente Almere heeft Sweco tevens gevraagd zich ook voor de toekomst van Almere als groene stad in te zetten. “Door verschillende soorten bomen en groen terug te planten, wordt de biodiversiteit in Almere vergroot en worden risico’s, zoals aantasting van bomen door ziekte, beperkt. Herplanting van gezonde bomen verbetert daarnaast de luchtkwaliteit en kan bijvoorbeeld hittestress en wateroverlast tegengaan. Ook kijken we samen met de gemeente hoe we het vrijkomende hout opnieuw in kunnen zetten door het lokaal te hergebruiken”, aldus Dijkstra-Staal.
Inwoners worden op verschillende manieren op de hoogte gehouden van het project. In veel gevallen kunnen de bewoners meedenken over nieuwe bomen in hun straat.


IN KADER
63 procent ziek

Essentaksterfte vormt voor steeds meer gemeenten een probleem. Met name gemeenten in de polder, waar de es van nature voorkomt, kampen op zeer grote schaal met deze boomziekte. In Almere is de essentaksterfte een groot probleem. Met 800 hectare bos waarbij de es de meest aanwezige boom is, en nog eens 13.000 essen als straat- en laanboom in de stad. Ruim 63 procent van de essen in Almere is op dit moment aangetast.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto