Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Kamermuziekfestival Almere120 gitaristen bij elkaar

Algemeen

ALMERE – Hoe klinkt het als 120 gitaristen tegelijk spelen? Prachtig, vindt Almeers gitarist en gitaardocent Peter Constant. Zondag 5 juni dirigeert hij een gitaarorkest van 120 man in de grote zaal van de Schouwburg Almere. Het concert ‘Vive la guitare’ is gratis toegankelijk en begint om 15.30 uur.


Het is een jaarlijkse evenement, het gitaarspektakel tijdens het Kamermuziekfestival. Ondanks dat het niet bepaald ‘kamermuziek’ is met zoveel gitaristen, levert het concert wel een belangrijke bijdrage aan de Almeerse muziek. “Zo samenspelen is uniek en het is een publiekstrekker, een aanwinst voor de stad”, stelt Peter Constant. “En het is leuk, want gitaristen spelen meestal alleen. Dit geeft mensen de kans om op het podium te spelen en ervaring op te doen. Plankenkoorts is toch minder als je met een grote groep bent.”
Het concert bestaat uit Franse muziek van onder andere Fauré, Massenet en Debussy. Verder muziek uit de film ‘Amelie’ en het slotstuk is de Can-Can van Offenbach, met danseressen van De Kunstlinie.
Het vergt nogal wat organisatie, zo’n grote groep. “Ik heb van tevoren de stukken zo gearrangeerd dat ook de minder ervaren spelers mee kunnen doen”, zegt Constant. “Ik geef workshops aan verschillende groepen spelers, van De Kunstlinie en aan mijn eigen drie gitaarorkesten. Die bij elkaar vormen dit orkest. Samenspel van gitaristen is best lastig omdat gitaristen het niet gewend zijn. Maar je hebt er heel veel ‘kleurmogelijkheden’ mee. Slagwerk doe je met alleen je handen en er zijn verschillende soorten gitaristen. Zo laten we artistiek iets nieuws horen.”
Solisten zijn de aanstormende gitarist Marlon Titre, het Z.o.o. guitar duo (Peter Constant en Marion Schaap) en het Almeerse viooltalent Daniel Leenders (12 jaar).
Het concert is gratis toegankelijk maar het is sterk aan te raden kaartjes te reserveren. Deze zijn verkrijgbaar bij de kassa van Schouwburg Almere aan de Esplanade 10 in Almere Stad. Telefoon 036-8455555.
IN KADER

2000 gitaristen

Peter Constant dirigeert in het eerste weekend van juli een orkest van tweeduizend gitaristen tijdens het World Culture Festival in het Olympisch Stadion van Berlijn. Gitaristen die daar aan mee willen doen zijn van harte welkom. Aanmelden: www.worldculturefestival.org.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto