Wethouder Froukje de Jonge met het pakket van Boeren voor Buren. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Wethouder Froukje de Jonge met het pakket van Boeren voor Buren. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Wethouder Froukje de Jonge (CDA) over armoedebeleid

Algemeen

‘We kijken naar de achterliggende oorzaken’

Door Robert Mienstra

ALMERE – “Geld geven via het Jeugdsportfonds om een contributie te kunnen betalen is mooi”, zegt wethouder Froukje de Jonge (CDA). “Maar met alleen geld geven los je de armoede niet op. Daarom kijken we samen met tal van organisaties naar de achterliggende oorzaken. Dan gaan we aan de slag.”

Het armoedebeleid dat de vorige raadsperiode is ingezet, blijkt zijn vruchten af te werpen. De Jonge noemt als voorbeeld de organisatie ‘als ik later groot ben’. “Kinderen wordt gevraagd hun droom te verwoorden. De organisatie kijkt hoe de droom waargemaakt kan worden. Een kind zei laatst ‘ik wil profvoetballer worden’. De reden bleek dat hij geld voor zijn moeder wilde verdienen. Daar gaan we dan mee aan de slag, met het onderliggende verhaal. Er bleek in het gezin van alles aan de hand te zijn.”
Dit is de kern van het Almeerse armoedebeleid. “Met alleen geld geven kom je er niet”, zegt De Jonge, “wat zijn de achtergronden van de armoede, we moeten veel breder kijken dan alleen het geldgebrek.”

Boeren voor Buren

Een ander initiatief is Boeren voor Buren. “De gemeentepolis ging over van Menzis naar verzekeringsmaatschappij VGZ. Gemeentepolishouders kunnen via de voedselbank een groente- en fruitpakket van VGZ krijgen die is samengesteld met producten uit de buurt. Bij die overhandiging boden we een spreekuur aan aan mensen die vanaf 1 januari van de VGZ-polis gebruik gaan maken van de polis. Dit resulteerde in honderden gesprekken met betrokkenen. Zo konden we bekijken wat de oorzaken van de armoede waren en de mensen in een juist traject krijgen”, legt De Jonge uit.

Partners

“De gemeente kan dit uiteraard niet alleen”, zegt de wethouder, “er zijn tientallen organisaties en bedrijven die partner zijn bij de armoedebestrijding. De kracht daarvan zit in de samenleving. Daar zitten de ogen en de oren. Natuurlijk doet het onderwijs mee, maar ook advocaten, banken en organisaties als Weet hoe je leeft en De Schoor.
De Jonge noemt nog een voorbeeld van maatschappelijk e betrokkenheid. “Vorige week was er een tandartsenbus in Almere voor mensen die het niet breed hebben. Ze kragen gratis tandartsenzorg. De Almeerse tandartsen hadden zit geregeld, de gemeente faciliteerde. Verder was er een bijeenkomst over noodhulp. Tal van organisaties hebben daar de handen ineen geslagen. Dat is geweldig om te zien, want de gemeente kan niet alleen de armoede bestrijden, dat doen we met z’n allen.”

Meer informatie: https://www.almere.nl/werken/rondkomen-met-een-laag-inkomen

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto