De Westerdreef in Haven. (Archieffoto aangeleverd)
De Westerdreef in Haven. (Archieffoto aangeleverd)

Bomen Westerdreef worden gekapt

Politiek

Acties hebben volgens SP toch veel opgeleverd

HAVEN - Er is veel over te doen geweest, maar de bomen langs de Westerdreef worden toch gekapt. Op de Politieke Markt werd donderdagavond de motie van de SP en PvdD voor behoud van de ‘iconische tunnel van groen’ verworpen. “Uit overdreven angst voor schadeclaims wordt aan de Westerdreef nu een veel grotere schade aangericht aan de leefbaarheid, biodiversiteit, klimaataanpassing en de gezondheid van mens en dier. Een enorme teleurstelling voor de bewoners en alle Almeerders die zich daarvoor inzetten”, reageert de SP. “Maar de strijd voor de bomen van Almere gaat door.”

Ondanks de teleurstelling hebben alle acties volgens de SP toch veel opgeleverd. “Volgens het oorspronkelijke plan waren vorig jaar al zonder enige inbreng van de gemeenteraad álle bomen gekapt en vervangen door slechts een handje vol smalle Iepen van slechts 1 soort. Nu worden in het Noordelijke deel van de Westerdreef alleen 137 Abelen gekapt, maar blijven de andere bomen (Platanen, Eiken, Haagbeuken, Linden, Robinia’s) gespaard en zoveel mogelijk ook de ondergroei. In het Zuidelijk deel worden de Abelen gefaseerd vervangen over een periode van circa 15 jaar. Op advies van Kopinga bestaat de nieuwe aanplant uit circa 10 verschillende soorten resistente Iepen. Ook komen er 10 volwassen Lindenbomen uit het Bomendepot. Verder is bereikt dat natuurlijk gedrag van bomen zoals schaduw, pluisjes en bladafval geen rol meer mag spelen bij de kapoverwegingen. Ook moet de onstabiliteit/onveiligheid van bomen voortaan worden bewezen. Daarbij moeten de strenge Europese veiligheidsnormen voor de windbelasting op gebouwen, natuurlijk aangepast worden voor bomen. Dat kan eenvoudig gemotiveerd en gebeurt elders al in de praktijk.”

De SP blijft strijden voor de bomen van Almere. “Want straks komen de Oosterdreef en al die andere groene longen van de stad aan de beurt.”  

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto