Orson Vloedbeld  heeft een website gelanceerd om te informeren en verbinden.
Orson Vloedbeld heeft een website gelanceerd om te informeren en verbinden.

Almeerder lanceert site Almere voor Oekraïne

Algemeen

ALMERE – Orson Vloedbeld vangt sinds vorige week een gezin op uit Oekraïne. “Een veilige verblijfplaats was prioriteit nummer 1. Maar dan begint het avontuur van het uitzoeken van regels en mogelijkheden”, vertelt de 32-jarige Almeerder. Hij heeft intussen heel wat telefoontjes gepleegd. Om te voorkomen dat iedereen datzelfde rondje moet blijven bellen, heeft hij een online informatieplatform in het leven geroepen.

Door Petra Onderwater

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak aarzelde Vloedbeld geen moment om een vriendin uit Kiev op te vangen. “Zij verblijft nu met haar broer en zoontje bij mij. Ze beginnen eindelijk een beetje te acclimatiseren. Ze hebben heel wat meegemaakt. Vooral die kleine moet enorm wennen aan de situatie. Hij durft amper zijn kamer uit te komen, maar vanmorgen zag ik voor het eerst een voorzichtige glimlach op zijn gezicht.”

Informatie verzamelen

Na de eerste opvang, begon het uitzoeken van regels en voorzieningen. “Gemeenten hebben nog geen beleid, daar wordt nog hard aan gewerkt. Wat heel begrijpelijk is in zo’n acute noodsituatie”, stelt Vloedbeld. “Ik heb wel te horen gekregen dat de gemeente Almere vluchtelingen uit Oekraine eindelijk kan inschrijven.” Op zijn website Almere voor Oekraïne verzamelt hij zoveel mogelijk actuele informatie, geeft hij antwoord op veel gestelde vragen, staan links naar handige websites en geeft hij tips aan mensen die ook in actie willen komen. “Vooral omdat het zo erg verschilt per regio leek mij dit verstandig”, aldus de Almeerder. “Ik heb nauw contact met twee andere mensen die hetzelfde voor Druten en Lelystad doen. Wij delen op overheidsniveau informatie en specificeren dit lokaal.” 

Voorzieningen

“Ik ben onder meer druk bezig met het verzamelen van voorzieningen voor mensen uit Oekraïne. Zo biedt Bunq bijvoorbeeld gratis bankrekeningen aan. Het systeem accepteert nu het Oekraïense paspoort”, vertelt hij. “Ook hoop ik in contact te komen met bedrijven die gastgezinnen kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld met boodschappenpakketten of simkaarten voor het Nederlandse telefoonnetwerk. Verder ben ik bezig met zorggroep Almere om huisartsen beschikbaar te stellen voor mensen uit Oekraine als zij klachten hebben.” 

Helpen en verbinden

De Almeerder hoopt zoveel mogelijk mensen te bereiken met zijn online platform. “Om elkaar te helpen, te informeren en te verbinden. Zo kunnen we onderling ook ervaringen en adviezen delen. Een app-groep voor Almeerse gastgezinnen zou bijvoorbeeld ook handig zijn.” Ook ben ik bezig met zorggroep Almere om huisartsen beschikbaar te stellen voor mensen uit Oekraine als zij klachten hebben. Er gebeurd inmiddels al onwijs veel en dat maakt mij ontzettend blij.” 

De website www.almerevooroekraine.nl wordt steeds aangevuld met de laatste informatie. Wie tips, informatie of vragen heeft kan mailen naar Almerevooroekraine@gmail.com.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto