Ook op de computer worden rekenvaardigheden aangeleerd op de Zomerschool. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Ook op de computer worden rekenvaardigheden aangeleerd op de Zomerschool. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Zomerschool bouwt aan zelfvertrouwen leerlingen

Algemeen

‘Ervaren dat leren leuk is en kan lukken’

Zomerschool bouwt aan zelfvertrouwen leerlingen

Door Robert Mienstra

ALMERE – Op de basisscholen Het Avontuur, de Caleidoscoop en De Ruimte volgen 350 basisschoolleerlingen de Zomerschool. “Twee weken gaan zij naar school om te ervaren dat leren leuk is en dat ze het kunnen. We bouwen hier aan het zelfvertrouwen van de leerlingen”, zegt Chris van Merode, locatieleider van Het Avontuur.

Dit jaar is het thema van het leren ‘gezonde voeding’. “Dat gaat in samenwerking met de Floriade”, vertelt Van Merode. “Alle leerlingen gaan op excursie naar dat evenement. Daar leren ze alles over gezonde voeding, ze ruiken en proeven kruiden en leren er daar ook nog eens de spelling van.”
Dat is de leidraad van de Zomerschool, leren door te doen en te ervaren. “Binnen het thema vergroten we de woordenschat van de leerlingen. En ook rekenvaardigheid vindt daarbinnen een plaats.”

Floriade

Op het Utopia-eiland op de Floriade krijgen de groepen 4 en 5 een workshop ‘Red de wereld’. Ze mogen daar ook hun wensen op bordjes schrijven hoe ze de wereld willen redden en door het kunstwerk de toeter mogen ze die wensen ook nog eens Almere inschreeuwen. “Dat kunstwerk staat gericht op het gemeentehuis, dus maar hopen dat ze het daar horen”, lacht Van Merode.

Rekenen

Breuken worden geleerd door pannenkoeken te verdelen in partjes waarbij onder meer termen als een half, een kwart en een achtste worden aangeleerd. “En een veelvoud daarvan”, zegt van Merode. “Dan is breuken leren ineens leuk. En lekker. Want de pannenkoeken worden na de les natuurlijk opgegeten.”
Ook het metriekstelsel wordt aangeleerd door te doen. “De leerlingen meten bijvoorbeeld een deur op, leren de maten in decimeters en centimeters om te zetten. Ze ervaren zo wat de maat ‘een meter’ inhoudt. Daardoor worden de meetsommen die ze na de vakantie krijgen op hun school een stuk inzichtelijker”, legt Van Merode uit.

Presentatie

Aan het eind van de twee weken presenteren de kinderen hun werk en resultaten aan de ouders. “Ze krijgen dan ook hun certificaat en hun toetsresultaten. Altijd een mooi en memorabel moment”, zegt Van Merode.

In de krant van 24 augustus zullen de leerlingen van de zomerschool zelf verhaaltjes schrijven over hoe zij de zomerschool ervaren hebben.

Meer informatie: www.zomerschool.asg.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto