Koen Bokhorst van de gemeenteraad ontving laatst de petitie die oproept tot behoud van het Groene Veld. (Foto: aangeleverd)
Koen Bokhorst van de gemeenteraad ontving laatst de petitie die oproept tot behoud van het Groene Veld. (Foto: aangeleverd)

Bewoners Nobelhorst verbijsterd na ommezwaai gemeenteraad

Algemeen

NOBELHORST – De bewoners van Nobelhorst zijn verbijsterd om de plotselinge ommezwaai van de gemeenteraad omtrent de bouw van een gezondheidscentrum op het Groene Veld. Waar het college vorige week met alternatieve locaties voor het centrum kwam, roept een meerderheid van de gemeenteraad het college nu juist op om alternatieve locaties voor het Groene Veld te gaan zoeken. 

Door Marcel Beijer

Daar ligt inmiddels een motie voor klaar. Symbool voor de onduidelijkheid staat de partij 50PLUS die aanvankelijk de motie steunde, maar inmiddels aangeeft de handen er weer vanaf te trekken. “De gemeenteraad pleitte eerst massaal voor behoud van het Groene Veld, en maakt nu een draai van 180 graden. Wij kunnen dat niet langer uitleggen naar de bewoners”, zegt fractievoorzitter Marc van Rooij.

Bizar slecht gevoel

De vier buurtschappen in Nobelhorst zullen dat met hem eens zijn, ook al kwam een aantal fracties maandagavond tekst en uitleg geven over de ommezwaai. Woordvoerder Arjen Benning heeft een ‘bizar slecht gevoel’ overgehouden aan dat gesprek. “Het lijkt erop dat de gemeenteraad de gemeentelijke Dienst Stedelijke Ontwikkeling de hand boven het hoofd wil houden (die de bouw van het gezondheidscentrum initieerde, red.) en misschien schrikken ze ook van de juridische stappen die de huisartsenpost dreigt te zullen nemen.”

Dorps karakter

Het is niet uitgesloten dat de bewoners zelf ook juridische stappen zullen nemen. “We willen daar niet direct mee gaan dreigen, want dan verlagen we ons tot het niveau van de huisartsen”, zegt Benning. “Maar een groot zorgcentrum druist regelrecht in tegen alles wat ons beloofd is toen we onze huizen kochten: Nobelhorst krijgt een dorps karakter. Op de Brink komen kleine winkeltjes, het daarnaast gelegen Groene Veld moet bestemd zijn voor buurtactiviteiten, zoals Sinterklaas. Ook zagen we daar graag een muziekkapel, waar de lokale hoempapa-band zou kunnen spelen. Dat is echt heel iets anders dan een zorgcentrum met zeventig parkeerplaatsen.”

Om tafel

Donderdag staat de kwestie op de agenda van de Politieke Markt. 50PLUS zal tijdens de vergadering gaan oproepen om de huisartsenpost en de bewoners om tafel te zetten in een poging er onderling uit te komen, geeft Marc van Rooij aan. Ook Karine de Potter (Forum voor Democratie) geeft desgevraagd aan daarvoor te zullen gaan pleiten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto