De leerlingen van Pitstop schreven in de Kunstlinie hun eigen artikel voor de krant. ((Foto: Almere DEZE WEEK)
De leerlingen van Pitstop schreven in de Kunstlinie hun eigen artikel voor de krant. ((Foto: Almere DEZE WEEK)

Meer-begaafde leerlingen ervaren steun van Pitstop

Algemeen

Playing for Success helpt bij aanleren vaardigheden

Meer-begaafde leerlingen ervaren steun van Pitstop

Door Leerlingen van Pitstop

ALMERE - Journalist Robert Mienstra bezocht het project Pitstop van Playing for Success in de Kunstlinie. Onder zijn leiding schreven de deelnemende leerlingen uit de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs samen onderstaand artikel. 

“Pitstop heeft mij nu al geholpen op school, ik voel mij hier heel erg begrepen en ik kan nu al veel beter met mijn meer-begaafdheid omgaan”, zegt een van de leerlingen. Pitstop is een programma van Playing for Succes voor meer begaafde kinderen om samen te komen en lessen te volgen om zich te verbeteren op school.

Vaardigheden

De groep kinderen komt elke dinsdag middag samen in het gebouw van de Kunstlinie, om vaardigheden aan te leren die nodig zijn op de middelbare school. Van hoe je je beter kan concentreren in de les tot samen op excursie gaan en wat voor kenmerken je in elkaar en jezelf kan herkennen. Het sociale, emotionele en fysieke welbevinden van meer begaafde leerlingen wordt daardoor ontwikkeld.

Restart

De leerlingen worden begeleid door Onno van Elsacker, Laura Verdouw, Aishani Balhari en Mandy Suk. Die helpen hen bij de opdrachten uitvoeren en met hun ontwikkeling bij de pitstop. Docent Onno van Elsacker zegt: “Ik vind de pitstop een passende naam omdat je net als in de formule 1, de hele tijd rond racet maar op dinsdagmiddag krijg je een korte stop om even een frisse restart te krijgen voor de aankomende week.”

Begrip

Er zijn tien kinderen ingeschreven bij pitstop. De leerlingen doen bijvoorbeeld activiteiten om de zichzelf te laten leren kennen Ze krijgen hulp voor op school, omdat de leraren en de klasgenoten van de kinderen hun niet altijd goed begrijpen. Bij Pitstop leren de meer begaafde leerlingen daarmee om te gaan door bijvoorbeeld op school op de juiste momenten vragen te stellen, zich te concentreren en goed deel te nemen aan het groepsproces.

Hulp

De leerlingen krijgen verder hulp bij de overgang van de lagere school naar het voortgezet onderwijs. Ze krijgen bijvoorbeeld les over hoe ze kunnen leren voor een toets en over hoe ze plannen leuk kunnen maken. Een van de leerlingen hij had vorig jaar veel moeite met plannen en het leren voor toetsen. Doordat hij niet plande en leerde is hij blijven zitten en moet hij een klas over doen. Hij is blij met de hulp die hij nu bij Pitstop krijgt en merkt ook dat het op school veel beter gaat.

Uit de krant