Burgemeester Hein van der Loo was te gast bij het Stadsgesprek. (Foto: aangeleverd)
Burgemeester Hein van der Loo was te gast bij het Stadsgesprek. (Foto: aangeleverd)

Stadsgesprek met burgemeester: ‘werk maken van participatie’

Algemeen

ALMERE – Een raadslid is geen knip voor de neus waard als die zijn neus niet in de stad laat zien en de participatie met bewoner moet duidelijker. Misschien is een Burgerberaad wel een goed idee voor de stad.

Door Marcel Beijer

Deze, en ook talloze onderwerpen, kwamen dinsdagavond ter sprake in het vijftiende, en voorlopig laatste, Stadsgesprek die deze krant organiseert in samenwerking met Casa Casla. In deze speciale editie konden bewoners in gesprek met burgemeester Hein van der Loo. Die kreeg talloze vragen en persoonlijke kwesties van de circa zestig aanwezigen voorgeschoteld die hij in alle rust beantwoordde. Participatie was een onderwerp dat regelmatig terugkeerde. Een bezoeker tipte Van der Loo om in Almere een Burgerberaad in te voeren, waarbij (gelote) bewoners de overheid helpt bij oplossingen. Van der Loo zei fan te zijn van dit idee, met de kanttekening dat daarmee niet de gekozen gemeenteraad de pas wordt afgesneden. Van der Loo vroeg zich wel openlijk af in hoe ver participatie moet kunnen gaan. Hij wees daarbij naar het braakliggende veldje langs de Youri Egorovweg waar de gemeente woningen wil realiseren. “We hebben daarbij drie opties neergelegd. Maandag was er een informatieavond en dan komen de bewoners met een vierde optie: geen woningen.  “Is dingen afwijzen nu echt de goede manier van participeren en de stad verder helpen?”

Contact

Een andere bezoeker vroeg zich af waarom meldingen op het stadhuis niet bij de juiste ambtenaar terecht komen. “Soms hoor je niets meer. De laatste strohalm is dan: contact zoeken met de burgemeester.”
De drukke agenda van Van der Loo laat dat niet altijd direct toe, zo erkende hij. Maar hij wil er wel altijd ruimte voor vrijmaken op een moment dat het past. Het verbaasde de burgemeester wel dat berichten niet aankomen. Hij laat uitzoeken waardoor dat komt en nodigde de bezoeker uit alsnog langs te komen. “U neemt de moeite om naar dit Stadsgesprek te komen, dat zegt ook wel wat. Maar ook de gemeenteraad, college en ambtenaren moeten beter laten weten dat mensen gehoord worden.” Daarnaast wees Van der Loo op participatie andersom. Laten weten wat de gemeente allemaal doet. Hij noemde daarbij het voorbeeld van een zware boomtak die op een schooldak met zonnepanelen dreigde te vallen. “Groenwerkers hebben die tak verwijderd. Je mag die school daar best van op de hoogte stellen dat daarmee ellende is voorkomen. Dat gebeurt niet en dat is jammer.”

Veiligheid

Ook werd uitvoerig ingegaan om veiligheid. Zo was er de roep om meer camerabewaking en zorgt een opvang voor ex-gedetineerden op de Operetteweg voor problemen in de straat. Een andere bezoeker vond dat veel ellende in de stad het gevolg is van jongeren die zich vervelen en daardoor voor overlast zorgen. Een ander klaagde over de beroerde verlichting in zijn straat. “Ik kan vanavond niet alles oplossen”, zei Van der Loo die benadrukte dat het eerste contact met de wijkregisseur of wijkagent moet zijn. “Gelukkig zijn er namens de gemeente steeds meer BOA’s die in de donkere uren op straat zijn.” De burgemeester waarschuwde ook voor het gevaar van ondermijning, waarbij reguliere bedrijven bijvoorbeeld hennepkwekerijen blijken te zijn. “Dat gebeurt op ieder bedrijventerrein in Almere. Daarom voeren we regelmatig controles uit.” De overlast die verslaafden veroorzaken baart ook Van der Loo zorgen. “Daarom willen we de voorzieningen voor deze mensen spreiden over de stad. Dat moet wel samen gaan met keiharde afspraken over gedrag en wat we wel en niet toestaan. Mogen en gedogen, daar ben ik niet van.” 

Openheid

De openheid van de burgemeester wekte waardering bij de aanwezigen. Hij kreeg zelfs een applaus toen hij benadrukte waarom de gemeente geen Israëlische vlag op het stadhuis liet wapperen na de aanslagen van Hamas-strijders. “Ik heb die discussie in de gemeenteraad met plaatsvervangende schaamte gevolgd. We moeten die verschrikkelijke oorlog niet het Almeerse stadhuis injagen. Ik heb met Palestijnen gesproken en heb vorig weekend ook een Joodse synagoge bezocht. Beide groepen willen geen oorlog. Laten we dus de dialoog blijven aangaan. Het roepen van ‘zij zijn fout of die anderen zijn fout’, heeft geen zin. In Almere staan we schouder aan schouder.”

De aanwezigen bedankten Van der Loo voor zijn openheid en zichtbaarheid. “Ik heb de ambitie veel bewoners te blijven ontmoeten, omdat ik het oprecht leuk en interessant vindt.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto