(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Discussie in raad over volgende fase Oosterwold

Algemeen

OOSTERWOLD – Binnen de gemeenteraad is discussie over de ontwikkeling van de volgende fase van Oosterwold. Raadsleden zijn het er over eens dat er meer sociale woningbouw moet komen en dat de ruime opzet en het groene karakter behouden moeten blijven. Donderdag wordt opnieuw gesproken over voorstellen van het college van burgemeester en wethouders voor de doorontwikkeling van Oosterwold. 

Oosterwold is een experimentele wijk waar bewoners zelf vormgeven aan hun eigen woon- en leefomgeving. Almere start de volgende fase op grondpercelen langs de snelweg A27 met een aantal aanpassingen van de regels en condities. Deze ‘verbetervoorstellen’ riepen tijdens de Politieke Markt veel vragen op bij de raadsleden.

Verbetervoorstellen

De meeste raadsleden vinden wel dat de bijzondere manier waarop Oosterwold wordt ontwikkeld moet worden voortgezet. Ook is de meerderheid het eens met de voorstellen om als gemeente meer regie te voeren over het ontwerp en de realisatie van de basisinfrastructuur van het gebied. Zo moet de gemeente riolering aanleggen en ook de aanleg van de polderwegen op zich nemen. Wel ontstond de discussie of de gemeente geen kans heeft laten liggen om in Oosterwold veel meer broodnodige en betaalbare woningen te bouwen. 

Sociale huur

Net als in andere delen van Almere, was het ook bij de opzet van Oosterwold de bedoeling om 30% sociale huur te realiseren, maar dit wordt bij  lange na niet gehaald, doordat er geen aangepaste grondprijs is voor sociale huurwoningen. Het college stelt daarom voor om een nieuw type kavel ‘gereguleerde sociale huur’ in te voeren, met een aangepaste grondprijs. Veel raadsleden vinden dat er in Oosterwold meer betaalbare woningen moeten komen, ook als daarvoor anders met de stadslandbouw moet worden omgegaan. Hierover en over diverse andere onderwerpen zijn inmiddels meerdere voorstellen ingediend, die komende donderdag op de agenda staan.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Zo wil het CDA dat er meer ruimte wordt geboden voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in Oosterwold. “Door ruimte te bieden aan mensen die gezamenlijk een bouwproject willen realiseren, ontstaan hechte gemeenschappen die zorgen voor meer saamhorigheid. Door gezamenlijke inkoop van bouwmaterialen en arbeid kan bovendien goedkoper worden gebouwd”, aldus de fractie. “Zo zijn er bijvoorbeeld veel ouderen die in een rustige omgeving gezamenlijk een ouderenhof willen bouwen. Of starters die in hun eentje geen woning in Almere kunnen kopen, maar gezamenlijk wel kunnen toetreden tot de woningmarkt.” 

Sociale huur en stadslandbouw

GroenLinks en Leefbaar Almere vinden wel dat ook mensen in een sociale huurwoning in Oosterwold ‘op z’n Oosterwolds’ moeten kunnen leven en de mogelijkheid moeten hebben voor stadslandbouw. De PvdA vindt dat in overleg met corporaties oplossingen gezocht moeten worden voor de combinatie sociale huurwoningen en stadslandbouw. Ook zou gekeken moeten worden naar  mogelijkheden om combinaties te maken met stadslandbouwers. De Partij voor de Dieren zou willen dat bij de volgende herziening van het bestemmingsplan ‘veeteelt’ en ‘kweek van vissen voor consumptie’ wordt verwijderd uit de definitie van stadslandbouw.

Groene karakter

GroenLinks vindt het belangrijk dat de kenmerkende groene structuur en kleinschaligheid van Oosterwold gewaarborgd blijven. “Op hele grote kavels van projectontwikkelaars komt die in het geding, doordat honderden woningen geclusterd bij elkaar worden gebouwd.“ GroenLinks vindt dat de regels voor bebouwing moeten worden herzien, zodat niet meer dan 20 grote tot 40 kleine woningen bij elkaar gebouwd kunnen worden en dat ook deze clusters omgeven worden door groene zones.

Bezwaar bewoners

Bovenstaande opvattingen zijn slechts een kleine greep uit de moties en amendementen die zijn ingediend. Donderdag wordt op de Politieke Markt opnieuw gesproken over de ontwikkeling van de volgende fase van Oosterwold. Overigens neemt de Raad van State naar verwachting begin februari een besluit over 140 zienswijzen die door bewoners zijn ingediend. Zij maken bezwaar tegen het nieuwe bestemmingsplan, onder meer omdat zij vrezen dat het groene karakter in het geding is door aangepaste regelgeving. De verbetervoorstellen van het college zijn volgens hen lang niet afdoende.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto