Een artist impression van de Domus met bij de ingang de binnentuin. (Foto: aangeleverd)
Een artist impression van de Domus met bij de ingang de binnentuin. (Foto: aangeleverd)

‘Een mooi gebouw, er moet alleen geen Domus in komen’

Algemeen

POORT - Bewoners in Poort kregen dinsdagavond tijdens een informatiebijeenkomst in het Topsportcentrum een beeld van de toekomstige Domus waar het Leger des Heils verslaafden met een meervoudige problematiek wil huisvesten. Het houdt de gemoederen in het stadsdeel al lange tijd bezig.

Door Marcel Beijer

Precies een jaar geleden verliep een informatiebijeenkomst behoorlijk chaotisch en ook dit keer wilde een aantal bezoekers niets horen over het ontwerp van het pand en inrichting van het gebied. Toen bleek dat de avond niet bedoeld was om nogmaals hun weerstand te ventileren, verliet een handjevol boze Poortenaren de zaal.
Degenen die wel bleven zagen dat op het terrein, liggend tussen de busbaan en het Cascadepad, ruimte komt voor zowel een appartementencomplex met 36 sociale huurwoningen als de omstreden Domus met eveneens 36 studio’s. Beide panden worden gescheiden door een groenstrook met (aan de kant van de gracht) 47 parkeerplaatsen.

Drugs

In de plannen die er nu liggen krijgt de Domus vier bouwlagen. In de onderste verdieping komen de ruimten voor dagbesteding, recreatie en gemeenschappelijke ruimte. Bij de entree komt een teampost van waaruit personeel zicht heeft op zowel de verblijfsruimten als de aangrenzende binnentuin die uitkijkt op de gracht. Ook komt er een fietsenstalling. De initiatiefnemers gaan er daarbij vanuit dat de bewoners vooral binnen, of in de binnentuin zullen verblijven. Gebruik van drugs is uitsluitend op de eigen kamers toegestaan.
Die kamers bevinden zich op de drie bovenliggende etages. De laagste twee lagen bevatten studio’s van 24 vierkante meter, de bovenste studio’s zijn twee keer zo groot. Ook op deze etages zijn teamposts gesitueerd van waaruit controle kan worden gehouden op de kamers en de omgeving. Het pand krijgt een beetje klassieke uitstraling met ruige stenen en kozijnen verwerkt in een soort lijst. Het dak wordt bedekt met sedum en struiken. “Een mooi pand”, vond een van de aanwezigen. “Er moet alleen geen Domus in komen.”

Lange weg

Want de weerstand tegen de Domus blijft groot, zo bleek ook dinsdagavond. Zo vond een van de aanwezigen dat de sprekers te weinig benadrukten dat er nog volop mogelijkheden zijn om het plan nog tegen te houden. Een fiks aantal Poortenaren heeft een advocaat in de arm genomen en is bereid tot de Raad van State door te procederen. Ook dan kunnen er zienswijzen worden ingediend en worden geprocedeerd. De komst van de Domus is derhalve nog geenszins een uitgemaakte zaak, ook al is een meerderheid in de gemeenteraad inmiddels akkoord met de locatie. Minachtend hoongelach was hoorbaar toen bleek dat niet één raadslid bij de informatiebijeenkomst aanwezig was. 

Verspreiding

De Domus is momenteel gevestigd in het pand van het Leger des Heils aan de Spoordreef in Stad. In het centrum krijgen de bewoners te veel prikkels en zorgen ze ook voor overlast. De gemeente wil de bewoners daarom over de stad verspreiden. Volgens het Leger des Heils komen in Poort verslaafden met meervoudige problematiek te wonen. Het zijn mensen die geschikt zijn om in stedelijke omgeving te wonen, of soms zelfs op weg zijn naar zelfstandige woonruimte. 

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto