In De Laren zijn water en groen nooit ver weg (Foto: Almere DEZE WEEK)
In De Laren zijn water en groen nooit ver weg (Foto: Almere DEZE WEEK) Indira Draijer

De Laren: Voor en door Havenaren

Algemeen

HAVEN - Almere DEZE WEEK fietste met projectmanager gebiedsontwikkeling Ernst-Jan Giethoorn en landschapsarchitect Willem van der Laan door De Laren, en zag hoe een wijk voor en door Havenaren is gerealiseerd.

Door Indira Draijer

Nog niet alle straten zijn klaar en er staan een paar bouwmachines, maar verder is de wijk goeddeels wel af. We fietsen door De Laren, een van de nieuwste wijken van Almere. Van der Laan: “Wat ik leuk vind is dat je niet direct ziet wat sociale huurwoningen zijn, en wat niet. Qua stijl passen de verschillende soorten huizen goed bij elkaar.”
Een deel van de huizen is door de eigenaars zelf ontworpen, maar wel met voorwaarden. Zo moeten de huizen dezelfde rooilijn (gevellijn) hanteren en een vergelijkbare roodbruine of beige kleur baksteen hebben.

Ruimte voor middensegment

De Laren is gebouwd om ruimte te bieden aan het middensegment in Haven. Daar was nog weinig aanbod voor in dat stadsdeel, vertelt Giethoorn. Almere Haven kende vooral veel sociale huur en daarnaast de villawijken De Velden en Overgooi. Een van de wensen van het Havenpanel was dan ook om in De Laren een mix van sociale huur, reguliere huur, betaalbare koopwoningen en duurdere koopwoningen te realiseren.

Kamperen voor een kavel

Dat bleek een schot in de roos. “In het begin van de kaveluitgifte hebben mensen soms wel drie dagen voor het stadhuis gekampeerd voor het kiezen van een kavel”, aldus Giethoorn. “Maar dat gaf door de grote belangstelling steeds meer gedoe met oa het garanderen van de veiligheid en met mensen die ’s nachts naar het toilet moesten. We zijn daarom in 2017 op loten overgegaan.

In Haven blijven

Veel mensen uit Haven willen in dat stadsdeel blijven wonen”, zegt Giethoorn. Dat bevestigd een kennis van hem die we later in de wijk tegenkomen. Zij is terugverhuisd naar Haven toen De Laren gebouwd werd en vertelt erg fijn te wonen in de wijk. “Nu lijkt het net alsof we dit in scene hebben gezet.”

”Je hoort bij elkaar”

Wat opvalt in de wijk is de kleinschaligheid en het vele groen. “Het zijn kleine enclaves, een soort dorpjes eigenlijk in een groene setting. Je hoort bij elkaar”, aldus Van der Laan. Dat heeft invloed op de sociale cohesie: “Mensen weten elkaar snel te vinden.” Zo zijn er verschillende onderhoudsgroepen, onder andere voor het voedselbos en het ecologische Kronkelveld. “Ook proberen mensen uit deze buurt samen om een extra speelvoorziening te krijgen.

Midden in de stad

Een laar is de naam voor een open plek in het bos. Nu ligt De Laren niet in een bos, maar wel tussen het Kromslootpark en park De Uithof. “Je zit hier midden in het groen en midden in de stad”, vertelt Van der Laan. “Het Kromslootpark, het centrum van Haven en het Weerwater zijn allemaal in de buurt.”

Doorschuiflocaties

Hoewel de locatie ideaal lijkt had de daadwerkelijke realisatie van wonen nog wat voeten in de aarde. Veel bestaande voorzieningen – sportclubs, de supermarkt, tijdelijke woningen, het volkstuincomplex en Jeugdland - moesten namelijk eerst een andere locatie krijgen. “Die vele doorschuiflocaties zie ik wel als rode draad van dit project”, aldus Giethoorn.

Geschiedenis terug te zien

De geschiedenis van de locatie is merkbaar in de wijk. Met een beetje fantasie zijn de lijnen van de sportvelden nog terug te zien op de kaart. En wie door de wijk loopt ziet meerdere groene singels (verhogingen) die de afscheiding tussen de velden markeerde. Die singels zijn ingericht als speelplek of als verhoogd wandelpaadje en worden nu gebruikt als een netwerk van wandelroutes door de wijk.

Jeugdland druk bezocht

Het verplaatsen van Jeugdland lijkt in ieder geval goed gekomen. Op deze woensdagmiddag is de speelplek op de nieuwe plek drukbezocht en zoeven de skelters ons voorbij. De geluidsoverlast, waar omwonenden bang voor waren, lijkt mee te vallen. Dat komt mogelijk door de ligging - op een eilandje. En de omroepinstallatie die vroeger omriep dat de kroketten van de kantine klaar waren, lijkt weg.

Geslaagd project

Al bij al kijken Giethoorn en Van der Laan terug op een geslaagd project, en zijn ze trots op deze wijk ‘voor en door Havenaren’. Van der Laan: “Ik woon niet in Almere, maar als ik naar de stad zou verhuizen, dan weet ik wel waarheen.”

Ook op de nieuwe locatie wordt Jeugdland goed bezocht (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto