Een van de werken die dit jaar te zien is. Zilver op Water werd woensdag geopend in het Zilverpark in Lelystad en verhuist volgende week naar Almere. (Foto: aangeleverd)
Een van de werken die dit jaar te zien is. Zilver op Water werd woensdag geopend in het Zilverpark in Lelystad en verhuist volgende week naar Almere. (Foto: aangeleverd)

Lichtkunstwerken ‘Zilver op Water’ op Kemphaan

Uit

ALMERE – Op stadslandgoed de Kemphaan zijn van 30 december tot en met 8 januari weer drijvende lichtkunstwerken te bewonderen tijdens ‘Zilver op Water’. Acht kunstenaars hebben speciaal hiervoor een werk gemaakt binnen het thema ‘Duurzame toekomst”. De eerste Almeerse editie van Zilver op Water in januari dit jaar werd druk bezocht. Momenteel is de expositie te bewonderen in het Zilverpark in Lelystad, daarna verhuizen de kunstwerken naar Almere. 

Zilver op Water is zes jaar geleden ontstaan met één kunstwerk op het water van het Zilverpark in Lelystad. Iris van ’t Bosch was de initiatiefneemster en vanaf 2020 hebben Mannie Krak en Olaf Noordanus het stokje overgenomen. Inmiddels is Zilver op Water uitgegroeid tot een reizende expositie met acht lichtgevende, drijvende kunstwerken op het water, zowel in Lelystad als Almere. Elk jaar met een nieuw thema, nieuwe werken en wisselende kunstenaars. Er is ook dit jaar weer een verbindend muziekstuk gemaakt, geïnspireerd op de kunstwerken, dat digitaal te beluisteren is. 

Lelystad en Almere

De kunstwerken zijn tot en met maandag 26 december te zien in het Zilverpark in Lelystad. Daarna verhuist de expositie naar Almere, waar Zilver op Water te bewonderen is van vrijdag 30 december tot en met zondag 8  januari. De kunstwerken zijn verlicht tussen 17.00 en 22.00 uur. Bij deze editie zijn er ook extra activiteiten gepland op en rond Stadslandgoed De Kemphaan. 

Workshop lichtkunstwerk

Op woensdagmiddag 28 december staat er een workshop op het programma De deelnemers maken een lichtkunstwerkje onder leiding van de Almeerse kunstenaar Mannie Krak met als thema ‘Duurzame toekomst’. Mannie werkt zelf vooral met gerecyclede materialen. De kunstwerken die tijdens de workshop worden gemaakt, zullen de kunstroute tijdens het evenement verlichten.  Wie wil deelnemen kan reserveren via https://winkel.stadennatuur.nl/workshopzilveropwater.html . Vol is vol. 

Audiotour met gids 

Van 2 t/m 8 januari zijn er speciale rondleidingen onder leiding van een gids. Deze worden afgesloten met een drankje bij het kampvuur. De rondleidingen starten om 17.00 uur naast de trap van het restaurant. Deze boek je via de website van Stad & Natuur. “Vorige keer wilden we ook al rondleidingen organiseren, maar dat kon toen niet vanwege corona”, vertelt Mannie Krak. “Deelnemers krijgen een draadloze koptelefoon op en wandelen met groepjes van maximaal 15 mensen met een gids langs alle werken. Zo krijgen zij de bijbehorende muziek te horen en nog meer informatie over Zilver op Water en al de werken, met natuurlijk leuke weetjes.”

Avondwandeling Almeerderhout

Zaterdag, 7 januari is er van 19:00 tot 21:00 uur een avondwandeling. De deelnemers wandelen met een gids langs de kunstwerken van “Zilver op water” en gaan daarna verder door het bos. De avondwandeling wordt afgesloten met een kopje thee bij het kampvuur. Reserveer de wandeling via www.staatsbosbeheer.nl.

Meer informatie: www.zilveropwater.nl

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto