Hassan Buyatui . (Archieffoto: aangeleverd)
Hassan Buyatui . (Archieffoto: aangeleverd)

Almere blijft betrokken bij Kopgroep Radicalisering

Politiek

ALMERE – De gemeente Almere blijft deel uitmaken van de Kopgroep Radicalisering en Extremisme. Het betreft een informeel overleg tussen burgemeesters van de gemeenten Arnhem, Ede, Eindhoven, Huizen, Veenendaal en dus Almere.

Dat schrijft het college in antwoord op schriftelijke vragen van raadslid Hassan Buyatui van DENK Almere. De Kopgroep is in 2018 opgericht omdat er behoefte was om elkaars ervaringen te delen en van elkaar te leren, schrijft het college. Omdat het een informeel overleg was tussen de burgemeesters van de gemeenten is de gemeenteraad niet ingelicht over het bestaan van de Kopgroep. Volgens het college was oud-burgemeester Franc Weerwind de initiator van de Kopgroep en was hij tot zijn vertrek als ook voorzitter. Duidelijk werd dat er bij verschillende burgemeesters gelijksoortige vraagstukken leefden in hun gemeenten op het gebied van radicalisering en extremisme. De behoefte aan een informeel collegiaal intervisieoverleg werd door deze burgemeesters gedeeld.

Nog steeds nodig

Volgens het college is het nog steeds nodig om informeel overleg te voeren. ‘Radicalisering en extremisme zijn brede en actuele thema’s in onze maatschappij. Het is goed om ervaringen in de benadering van deze vraagstukken met elkaar te kunnen delen en te leren van elkaar’, schrijft het college aan DENK. Na het vertrek van Weerwind als burgemeester van Almere is de burgemeester van Huizen voorzitter geworden.Het college distantieert zich van de verdachtmaking van DENK dat het bestaan van de Kopgroep geheim is gehouden en pdf’s met mailwisselingen die ‘in elkaar geflanst’ zouden zijn. Wel is het college van mening dat in één pdf namen wat te voorbarig zwart gelakt zijn. Het aanbieden van excuses acht het college niet nodig. Vanwege het informele karakter van de Kopgroep wil het college ook niet alle stukken die gerelateerd zijn aan de Kopgroep openbaar maken.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto