Toon van Dijk nam afscheid van de gemeenteraad. (Foto: Feenstra Fotografie)
Toon van Dijk nam afscheid van de gemeenteraad. (Foto: Feenstra Fotografie)

Toon van Dijk (PVV) keert niet terug in raad

Politiek

ALMERE – Fractievoorzitter Toon van Dijk (PVV) stapt uit de gemeenteraad. Tijdelijk vervanger Jules Hiraki werd donderdag definitief geïnstalleerd als vervangend raadslid. Toon van Dijk werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Door Marcel Beijer

Toon van Dijk was veertien jaar lang het gezicht van de Almeerse PVV en als grootste partij ook vaak oppositieleider. Van Dijk, in het dagelijks leven advocaat, baarde opzien met zijn  verbale uitvallen (‘Schande!’) en pittige uitspraken tijdens vergaderingen en debatten. Zo verzette hij zich fel tegen de komst van de Floriade en de islamisering. Van Dijk viel bovendien op door zijn scherpte en dossierkennis. In de podcast Het Politieke Circus van Almere werd hij twee jaar achter elkaar uitgeroepen tot ‘Almeers politicus van het jaar’. 

Persoonlijk leed

Van Dijk kreeg vorig jaar te maken met persoonlijk leed toen zijn vrouw Irene overleed. Hij besloot daarna enige tijd rust te nemen. Na wat verschuivingen binnen de PVV-fractie - ook Willem Boutkan en Chris Jansen vertrokken - wordt Jules Hiraki nu definitief zijn vervanger. Afgelopen donderdag werd hij geïnstalleerd. Annette Raijer nam al enige tijd de taken van Van Dijk als fractievoorzitter over.

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Van Dijk kreeg donderdag bij zijn afscheid een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. In zijn afscheidsrede zei Van Dijk zich vooral de Floriade te zullen herinneren. “Ik heb keer op keer geprobeerd uit te leggen dat de Floriade niet in het belang van de stad was. Weinigen zullen nog zeggen dat ik ongelijk had. Wat blijft is de rekening die de Almeerders moeten betalen. Soms doet het pijn om gelijk te krijgen.”
Van Dijk vertrekt met ‘zwaar gemoed’ zei hij. “Het overlijden van mijn lieve vrouw Irene heeft mij een ander mens gemaakt en daar past het raadslidmaatschap niet meer bij.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto