Jeugdzorg slurpt een groot deel van de begroting op (Foto: Adobe Stock)
Jeugdzorg slurpt een groot deel van de begroting op (Foto: Adobe Stock)

Gemeenteraad niet echt kritisch op begroting gemeente

Politiek

ALMERE – De Almeerse gemeenteraad was donderdagavond tijdens de Algemene Beschouwingen in de raadszaal niet echt kritisch op de jaarbegroting van 1,2 miljard euro die het college heeft gepresenteerd. De komende weken zullen diverse op- en aanmerkingen nog worden besproken.

Door Marcel Beijer en Robert Mienstra

Verschillende partijen vonden het onverstandig dat de gemeente geld leent om financiële gaten te dekken. Het gaat dan met name om de miljoenen die moeten worden gebruikt om het riool in de wijk Oosterwold aan te leggen. Mede om die reden gaan de lokale belastingen volgend jaar omhoog en zal er nog ruim 30 miljoen aan bezuinigingen moeten worden gevonden. Marc van Rooij stelde cynisch voor dat zijn partij (50PLUS) financieel wethouder Kees Ahles een aantal staatsloten cadeau gaat doen. “U gaat geld lenen tegen een rentetarief die nog onzeker is. Daarmee bent u aan het gokken.” 

Jeugdzorg

Ook waren er zorgen om de hoge kosten voor Jeugdzorg. In de begroting staat een bedrag van maar liefst circa 130 miljoen (circa 10% van de begroting) daarvoor gereserveerd. De PVV vond dat Almere een voorbeeld moet nemen aan Groningen, waar het budget 80 miljoen bedraagt. “En daar zijn veel meer jongeren’.  Verder hielden veel partijen de kaarten tegen de borst, of lazen hun partijprogramma nog maar eens voor. De enorme opgave die er ligt stelt het college, en de raad, evenwel voor harde keuzes.
“De fractie van de ChristenUnie wenst u als raad, het college, alle mensen die werken in dit huis maar ook onze inwoners veel wijsheid toe in het komende jaar maar bovenal Gods onmisbare zegen”, besloot Hans van Dijk (ChristenUnie) traditioneel zijn bijdrage.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto