Ben Nassir Bouayad (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Ben Nassir Bouayad (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

‘450 fte nodig bij Politie Midden-Nederland, vooral Almere’

Politiek

ALMERE – De politie Midden-Nederland, waaronder ook Flevoland valt, zou minimaal 450 fte (voltijd baan) erbij moeten krijgen om op de vereiste capaciteit te komen. Als snelst groeiende stad zou Almere de grootste hap moeten krijgen. ‘Dan gaat het niet over tientallen, maar meer’.

Door Marcel Beijer

Dat zei het Flevolandse sectorhoofd Ben Nassir Bouayad donderdagavond tijdens de Politieke Markt waar de gemeenteraad sprak over het thema Veiligheid. Een paar jaar geleden gaf Bouayad – onder meer in deze krant - al aan dat de politiecapaciteit in Almere op het niveau staat van tien jaar geleden. Later herhaalde hij dat in De Telegraaf. Dat leidde tot Kamervragen. Ondanks die noodkreet is het korps nog steeds op het niveau van 2012, zei hij donderdag. “Als we kijken naar de recente ontwikkelingen dan is onze huidige capaciteit erg krap.” De politiechef gelooft erg in het project ‘Preventie met Gezag’, waarbij jongeren intensief weerbaarder worden gemaakt tegen de financiële verlokkingen die criminaliteit soms biedt. “Maar daar is momenteel maar één fte voor beschikbaar”, aldus Bouayad. “Dat is wel heel minimaal.” Hij steunde daarom de oproep om politiek Den Haag opnieuw op die enorme achterstand te wijzen. Burgemeester Hein van der Loo haastte zich te zeggen dat er bij diverse instanties meer inzet is die zich richten op preventie. “Dat is niet alleen die ene fte bij de politie.”

Bibob

Van der Loo gaf voorts aan dat hij de gemeenteraad wil vragen om meer dan een half miljoen euro (550.000 euro) uit te trekken om de Bibob-toets te kunnen intensiveren. Daarmee kan worden voorkomen dat malafide bedrijven een vergunning krijgen om zich te vestigen in de stad. Omdat in omliggende steden wel geld is om de Bibob-toets vaker toe te passen, wordt Almere voor kwaadwillende bedrijven interessant om zich te vestigen, louter omdat er minder gecontroleerd wordt. Ondanks dat Almere zwaar in de financiële problemen zit, denkt de burgmeester dat die 550.000 euro zich snel zal terug verdienen. “Als we dubieuze bedrijven aan de voorkant tegen kunnen houden wordt de stad minder bevuilt en vraagt dat minder inzet.” 

Samenwerking

Zowel Van der Loo als Bouayad prees de samenwerking die in Almere bij de driehoek (burgemeester, politiechef en Openbaar Ministerie) en verschillende maatschappelijke instanties. Mede daardoor wordt bij criminelen veel geld teruggepakt. “Dat is belangrijk”, zei Officier Roland de Kruijk. “Als het niet lonend is, breek je de criminaliteit.” Ook de opgevoerde controles op bedrijventerreinen leveren veel resultaat op. “Het geeft ook een signaal af”, zei Van der Loo. “Criminelen moeten weten: voor verkeerde handel moet je niet in Almere zijn.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto