Dinsdag werden er cadeaus ingezameld bij de Internationale Basisschool aan de Roland Holststraat. (Foto: Fred Rotgans)
Dinsdag werden er cadeaus ingezameld bij de Internationale Basisschool aan de Roland Holststraat. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Cadeautjes voor kinderen in achterstandsgebieden

Algemeen

ALMERE - Onder de noemer ‘Kinderen Helpen Kinderen’ zamelt 41 Club Almere 155 ook dit jaar weer cadeaus in bij verschillende Almeerse basisscholen. De cadeaus zijn bestemd voor kinderen in achterstandsgebieden in Moldavië, Roemenië, Oekraïne en Bulgarije.

“Door de coronacrisis zijn kinderen in deze regio’s nog eens extra geraakt. Vele scholen en instellingen hebben te maken met besmettingen en zijn daardoor dicht of sterk gelimiteerd in het bieden van zorg”, vertellen Xander Terpstra en Allard Lith van 41Club Almere 155. “Wij verheugen ons dit jaar op de deelname van de de Montessorischolen in Faunabuurt en Muziekwijk, de Ontdekking in Noorderplassen en de Internationale Basisschool aan de Roland Holststraat, alsmede talloze vrijwilligers die helpen met inzamelen.” Inmiddels zijn er reeds 750 cadeaus ingezameld bij de verschillende deelnemende scholen.

Klein gebaar, groot verschil

Xander Terpstra en Allard Lith van 41Club Almere 155 zijn zelf als vrijwilliger meegereisd naar Moldavië, om daar de door de Almeerse kinderen persoonlijk ingepakte cadeaus te overhandigen. “De cadeaus die de schoolkinderen hebben ingezameld werden door ons in achterstandsgebieden uitgedeeld. Tijdens een rondreis door afgelegen gebieden in Moldavië bezochten wij basisscholen en kinderopvangcentra en gehandicapten instellingen.” Xander en Allard merkten daarbij eens te meer hoe een klein gebaar een enorm groot verschil kan maken in het leven van een kind dat door de slechte economische omstandigheden geen vrolijke decembermaand kan vieren.

“Veel van de kinderen zijn achtergelaten door hun ouders die naar het buitenland zijn getrokken om werk te zoeken. Achtergebleven kinderen worden door familie zo goed en zo kwaad als het kan zonder veel middelen verzorgd. De scholen vormen een lichtpuntje in het leven van deze zeer jonge kinderen. Daar brandt meestal wel de kachel, zijn door verschillende hulporganisaties soms schone kleren voorhanden en wordt twee keer per dag een eenvoudige maaltijd verzorgd. Het idee dat er ergens anders in een voor hun onbekend land kinderen zijn die de moeite hebben genomen om een klein cadeau in te pakken is voor deze kinderen ongekend.”

Door de noodzakelijk coronabeperkingen is de actie dit jaar iets anders dan voorgaande jaren zullen er minder vrijwilligers mee kunnen reizen. In samenwerking met de lokale afdelingen Round Table International, 41Club International en Ladies Circle International wordt er gezorgd dat de kinderen ondanks de beperkingen ook dit jaar in december kunnen worden verrast met een cadeau uit Almere.

Bekijk hieronder een film van de actie van vorig jaar:


(Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto