Een meer volwassen uitstraling. (Foto: aangeleverd)
Een meer volwassen uitstraling. (Foto: aangeleverd)

Nieuwe Sandero weer bestseller van Europa

Auto

ALMERE - De meest populaire auto van Europa is geen Volkswagen of Peugeot. Die strijd gaat tussen de Dacia Sandero en de zeker driemaal duurdere elektrisch Tesla Model Y. Onder de ‘gewone’ particuliere kopers staat de compacte Dacia gezinsauto met zijn ‘waar voor je geld’ filosofie met stip op één.

Door Rob van Ginneken

Al zes jaar is de Sandero in heel Europa de bestseller onder particuliere kopers. Consumenten die het zogezegd ‘gewoon zelf moeten betalen’. Het merk groeit met al zijn modellen als kool en dat zal nog even zo blijven ook, want er komen een paar intrigerende nieuwelingen aan. Een kersverse generatie Duster bijvoorbeeld. En de Bigster, als hun eerste echt grote en waarschijnlijk ook wat ‘zakelijker’ SUV.

Zelfverzekerder

Met dat succes komt Dacia met de dag zelfverzekerder voor de dag, dat merk je meteen bij een test van de Sandero. Het merklogo staat er in kloek formaat op, de auto heeft een meer volwassen uitstraling en vooral de nieuwe Stepway Xtreme-uitvoering oogt stoer. Met rondom én van binnen gedurfde koperkleurige designaccenten en extra mooie stoelen. De geteste topversie met ‘uitklapbare’ dakdragers, speciale wielen en een verrassend uitgebreide comfort- en veiligheidsuitrusting staat te boek voor 22.900 euro. Tegenwoordig koop je daar bij de grote merken niet gek veel voor. En het kan ook aanzienlijk voordeliger. Afhankelijk van de diepte van je portemonnee kun je de uitvoering variëren vanaf 16.700 euro. Wil je airco, dan komt daar 600 euro bij. Die is verder altijd standaard. Net als een boel andere snufjes en bijvoorbeeld het grote beeldscherm.

Veelzijdig

Grote troefkaart: bij alle Sandero’s ben je door een milieukorting gek genoeg het goedkoopst uit met een krachtiger ‘bifuel’ uitvoering. Met LPG-tank onder de bagagevloer. Je tankt voor een paar tientjes en haalt dan zo’n 500 kilometer op dat autogas. In feite rijdt hij in die stand trouwens pitter en soepeler. Leeg? Dan schakelt hij over op de 50-liter benzinetank. Je kunt dus soepel in een ruk naar je verre vakantieoord zoeven. Met zijn 100 pk en standaard zes versnellingen levert de Sandero bovendien heel vlotte prestaties. Als gezinsauto kun je er prima met vier of eventueel vijf in zitten. De bagageruimte is met 328 liter niet groot, maar best bruikbaar. Zoals het Dacia betaamt: veel auto voor zijn geld.

Met LPG haal je zo'n 500 kilometer voor een paar tientjes. (Foto: aangeleverd)
Veel auto voor zijn geld. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto