Afbeelding
Almere DEZE WEEK

“Het Nieuwe Werken steeds meer geaccepteerd”

Algemeen

ALMERE - “Het Nieuwe Werken raakt over anderhalf jaar zeker bij werkgevers meer geaccepteerd”, zegt Marcelle de Bruin overtuigd. Als ‘regisseur van arbeid’ komt zij steeds meer werkgevers en werknemers tegen die bereid zijn ‘flexibel’ te werken.


Recent onderzoek wijst uit dat de productiviteit van werknemers met 8 procent omhoog gaat als zij meer mogelijkheden krijgen om hun agenda zelf in te delen, thuis kunnen werken of wat eerder of later kunnen beginnen. “Momenteel zijn werkgevers nog wat huiverig voor Het Nieuwe Werken”, zegt Marcelle de Bruin, die zelf dagelijks met werkgevers en werknemers te maken heeft met haar Almeerse bedrijf Flexibility. “Maar ik merk dat er steeds meer werkgevers en werknemers enthousiast raken over dit concept.” Bij bedrijven die al werken volgens dit principe, daalde het ziekteverzuim met 1 tot 5 procent. En 80 tot 100 procent van hun medewerkers blijken meer tevreden te zijn over hun werk én beoordelen de werkgever ook positiever.

Krapte op arbeidsmarkt

De landelijke campagne die vorige week maandag startte, roept werknemers en werkgevers op om in de Week van Het Nieuwe Werken, van maandag 8 tot zondag 14 november te gaan experimenteren met flexibel werken. Zodat zij dat daarna structureel oppakken. De Bruin: “Als we ervan uitgaan dat de economische groei doorzet, dan komt er binnen nu en anderhalf jaar een krapte op de arbeidsmarkt.” Demografisch onderzoek toonde eerder al aan dat er in Nederland flink wat mensen tussen nu en twee jaar met pensioen gaan, maar dat nieuwe aanwas op de arbeidsmarkt uitblijft. De Bruin licht toe: “En als er meer vraag is naar geschikt en opgeleid personeel dan dat er aanbod is, ben ik ervan overtuigd dat werkgevers Het Nieuwe Werken nog sneller accepteren. Ze kunnen dan ook niet anders.” Nu is het misschien nog makkelijk voor werkgevers om nee te zeggen tegen flexibeler werken. “Maar als krapte op de arbeidsmarkt optreedt, zal het werkgevers niet uitmaken hoe de werkplek wordt ingevuld, zo lang het werk maar gedaan wordt.” Inzet van zzp-ers en freelancers wordt dan meer gewoon, volgens haar. “Niet elk werk is geschikt. Maar als je in je werk afgerekend kan worden op het halen van bepaalde doelen, targets, dan kan het prima.” Volgens De Bruin is bovenal één ding van belang, naast het maken van goede afspraken. “De werkgever moet vooral vertrouwen hebben in zijn werknemers.”
Meepraten over dit onderwerp? Reageer op de stelling via www.almeredezeweek.nl of mail naar redactie@almeredezeweek.nl.
Experiment

Werknemers kunnen hun werkgever voordragen voor de ‘Aanmoedigingsprijs Het Nieuwe Werken doe je zelf’. De gelijknamige campagne roept werknemers en werkgevers op om in de Week van Het Nieuwe Werken van 8 tot 14 november te gaan experimenteren met flexibel werken. Het is de bedoeling dat daarna een flink aantal bedrijven een structurele stap zal zetten op weg naar het nieuwe werken. Het bedrijf dat de aanmoedigingsprijs wint, krijgt ondersteuning en advies om Het Nieuwe Werken echt waar te maken. Nomineren kan op de campagnesite www.hetnieuwewerkendoejezelf.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto