Betere verbindingen naar Utrecht worden onderzocht. (Archieffoto: Shutterstock)
Betere verbindingen naar Utrecht worden onderzocht. (Archieffoto: Shutterstock) Almere DEZE WEEK

Onderzoek naar betere verbindingen richting Utrecht

Algemeen

ALMERE – Momenteel wordt er een aanvullend onderzoek verricht naar de  verbreding van de snelweg A27 tussen Almere Haven en knooppunt Eemnes. Eind dit jaar moet het onderzoek voltooid zijn.

Het onderzoek loopt vooruit op een andere verkenning waarbij onderzocht wordt wat de beste oplossing is om de doorstroming op de A27 in de toekomst te behouden. Almere draagt bij aan de verbreding uit het Fonds Verstedelijking Almere. Daarnaast dragen de provincie Flevoland, Lelystad, Dronten en Zeewolde bij.

Busverbinding 

Momenteel is er geen directe busverbinding met Utrecht. Een snelle busverbinding tussen Almere, ‘t Gooi en Utrecht via de Stichtsebrug staat in meerdere beleidsdocumenten opgenomen.  Zo staat in het OV–Netwerkperspectief 2025 – 2035 van de Provincie Utrecht dat voor de relatie Almere (en Zeewolde) – ’t Gooi – Utrecht in 2035 een verkenning zal worden opgestart. Vanuit Almere en Flevoland wordt aangedrongen om op korte termijn al concrete stappen te zetten.

Intercity

Ook wordt onderzocht of een intercityverbinding tussen Almere Centrum en Utrecht Centraal mogelijk is, naast de huidige sprinterverbinding die maar liefst 42 minuten duurt. Momenteel is er echter geen ruimte op de Gooilijn voor extra passagierstreinen omdat er goederentreinen van naar Duitsland rijden. Alternatieve routes roepen veel weerstand op in Oost-Nederland. Op kortere termijn wordt gewerkt aan de versnelling van de huidige sprintertrein. In de toekomst zal station Muziekwijk als halteplaats worden overgeslagen. De NS onderzoekt wat er nog meer mogelijk is. Na de zomer is hier meer over bekend. 

Stichtselijn

Ook wordt al langer gesproken over de Stichtselijn die in de toekomst via Hout/Oosterwold en de Stichtsebrug naar Utrecht leidt. Een railverbinding is kostbaar, zo wordt gesteld, en wordt pas rendabel wanneer Almere doorgroeit naar 350.000 à 400.000 inwoners.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto