V.l.n.r. Student Ashley van Engel, Miranda Melger (programmacoördinator Cultuurhuis), Carina Peek (docent/onderzoeker Urban Innovation), student Chantal Vlierman, Natasja Diender (Community facilitator & ondersteuner Urban Innovation), Kevin Peeters (Instructeur Onderzoek) en student Rayen Hardin. (Foto: aangeleverd)
V.l.n.r. Student Ashley van Engel, Miranda Melger (programmacoördinator Cultuurhuis), Carina Peek (docent/onderzoeker Urban Innovation), student Chantal Vlierman, Natasja Diender (Community facilitator & ondersteuner Urban Innovation), Kevin Peeters (Instructeur Onderzoek) en student Rayen Hardin. (Foto: aangeleverd)

Studenten doen onderzoek in fieldlab Cultuurhuiscafé Buiten

Algemeen

BUITEN CENTRUM - Hoe maak je een straat in je buurt veiliger? Hoe betrek je de hele buurt bij de programmering van een nieuw cultuurhuis? Wat is een goede ontmoetingsplek voor jongeren? Hoe vergroen je de wijk met elkaar? Welke ondernemers heeft de buurt nodig? De komende jaren buigen Windesheim-studenten en onderzoekers zich over dit soort vragen. Ze werken daarbij in zogenaamde fieldlabs midden in de wijk. Dit schooljaar is er een fieldlab in Almere Buiten in het Cultuurhuiscafé.

Voor het Cultuurhuis bekijken de studenten hoe het Cultuurhuis een plek van betekenis voor jongeren kan worden. Het gebouw aan het Baltimoreplein is nu nog ‘in de maak’, maar er zijn al allerlei activiteiten zoals kunst- en muziekactiviteiten, open podiumavonden met lokaal talent en workshops. De Nieuwe Bibliotheek, het Erfgoedhuis en De Schoor gaan hier samen met nieuwe partners een samenwerking aan. Het Gebiedskantoor zal straks via de hoofdingang van het Cultuurhuis te bereiken zijn.

Cultuurhuiscafé

Iedereen is nu al altijd welkom in het Cultuurcafé voor een drankje. Wie zelf iets wil organiseren, bijvoorbeeld een workshop, try-outvoorstelling of een buurtbijeenkomst, kan altijd langskomen om dit te bespreken, of mailen naar info@cultuurhuisalmerebuiten.nl. 

Miranda Melger, programmacoördinator van het Cultuurhuis, is blij met de fieldlabs die in het Cultuurhuis worden georganiseerd: “De studenten kunnen hier hun studieopdracht uitvoeren en helpen ook achter de bar. Daardoor kunnen we ruimere openingstijden bieden. En het is erg leuk om veel jongeren in het Cultuurhuis te ontvangen.”

Wat is een fieldlab? 

In een fieldlab komen bewoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers en professionals uit de wijk samen met studenten en (docent)onderzoekers. De professionals zijn bijvoorbeeld jongerenwerkers, zorgmedewerkers en politieagenten. Iedereen kan vragen of problemen inbrengen en kennis en visie delen. De studenten van de minor Urban Innovation van hogeschool Windesheim denken mee en werken aan mogelijke oplossingen. 

Urban Innovation docent Guido Winckels: “In fieldlabs werken de studenten eigenlijk midden in het onderwerp dat ze bestuderen: de stedelijke omgeving. Zo leeft het thema veel meer. Studenten spreken bewoners en organisaties uit de wijk. De gezamenlijk bedachte oplossingen kunnen direct in de wijk worden opgepakt en getest.”

Meedoen

Iedereen kan meedoen in een fieldlab. Heb je zelf een vraag die je samen met anderen wilt oplossen? Wil je bijdragen aan de leefbaarheid in je wijk? Kom dan langs bij het fieldlab. Voor jongeren tussen 14 en 27 jaar is er ook de mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding een eigen project of onderzoek(je) te doen in het kader van een Maatschappelijke Diensttijd. 

Het fieldlab in het Cultuurhuiscafé is elke dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 – 15.00 uur. Er is altijd iemand aanwezig wanneer de vlag buiten staat. Iedereen is welkom om binnen te lopen, een afspraak is niet nodig.

Meer informatie? Mail naar urbaninnovation@windesheim.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto