Burgemeester Hein van der Loo reikte de Bonifatiusspeld uit aan Peter Huis tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente in Kunstlinie. (Foto: Fred Rotgans)
Burgemeester Hein van der Loo reikte de Bonifatiusspeld uit aan Peter Huis tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente in Kunstlinie. (Foto: Fred Rotgans)

Bonifatiusspeld dit jaar naar Peter Huis

Algemeen

ALMERE - Peter Huis heeft dit jaar de Bonifatiusspeld gekregen voor het vele vrijwilligerswerk dat hij doet. Hij kreeg de hoogste Almeerse onderscheiding dinsdagavond opgespeld door burgemeester Hein van der Loo, tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere in Kunstlinie. “Ik ben compleet verrast”, reageerde Huis. “Ik dacht dat ik hier was om te filmen voor Omroep Almere, wat ik overigens ook gewoon aan het doen ben.”

Peter Huis is Almeerder in hart en nieren. Hij werkt als conciërge bij Prisma-school De Klimop in Almere Buiten. “Maar daarnaast heb je nog een tweede fulltimebaan, als vrijwilliger voor een heleboel verschillende Almeerse organisaties”, sprak burgemeester Hein van der Loo.” Van jongsafaan steek je al graag een helpende hand toe bij allerlei activiteiten.” 

De lijst is lang: van Kindervakantieland, de triatlon, het Bevrijdingsfestival en lichtkunstfestival Alluminus, tot volleybalvereniging Allvo en de epilepsievereniging Nederland. Verder is Huis al ruim zes jaar publieksbegeleider bij theatergezelschap Vis à Vis, waar hij dit jaar zelf ook meespeelde als figurant. “Productieleider Josje van Sunder zegt dat jij alles belichaamt wat je kunt hopen en verwachten van een vrijwilliger”, aldus Van der Loo. “Ook Casa Casla doet nooit tevergeefs een beroep op jou. Bestuurslid Brigite Hylkema noemt jou ‘onze vrolijke reus’. Altijd gastvrij en bereid om te helpen.” Ook is Huis wekelijks te vinden als vrijwilliger in poppodium de Meester, waar hij volgens coördinator Melissa Duijn een echte gangmaker is. Bij Omroep Almere verzorgt hij de audiotechniek op locatie, bouwt cameraopstellingen en onderhoudt de materialen. Volgens Cor Toorenburg van de omroep is Huis onvermoeibaar, dienstbaar en onuitputtelijk positief.

Voorbeeld

“Als vrijwiliiger weet jij echt het verschil te maken”, besloot de burgemeester. “Je bent een voorbeeld voor andere Almeerders. Je zet altijd een stapje extra en je maakt van Almere een stad waar wij ons allemaal thuis voelen. Als erkenning voor jouw buitengewone inzet voor het gemeenschapsleven wil het college van burgemeester en wethouders jou - op voordracht van een heleboel stadsgenoten en Almeerse organisaties - dan ook de Bonifatiusspeld uitreiken.”

‘Passie en plezier’

Huis is enorm verrast door de onderscheiding. “Ik vind het natuurlijk hartstikke fijn om deze waardering te krijgen. Maar voor mij is het de gewoonste zaak van de wereld wat ik allemaal doe”, reageert hij. “Ik doe het bovendien met passie en veel plezier, en dat blijf ik ook zeker doen. Uit liefde voor de stad en voor de mensen in de stad. Als ik kan helpen doe ik dat graag en als ik mensen daarbij een lach op hun gezicht bezorg is dat helemaal fijn. Daar doe ik het voor.”

‘Niet lullen, maar poetsen’

De Bonifatiusspeld is de hoogste Almeerse onderscheiding. Sinds 1983 wordt deze eens per jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die werkt in Almere en zich op een zeer bijzondere manier heeft ingezet voor de Almeerse samenleving. In de zaal zaten dinsdagavond ruim dertig andere spelddragers die de onderscheiding eerder kregen uitgereikt, waaronder Ym de Roos. Zij kreeg de speld in 2010 en heeft zich sindsdien ingezet om de spelddragers met elkaar te verbinden. “Wij hebben nu een groep van zo’n veertig spelddragers die zo nu en dan samenkomen. Het is een heel divers gezelschap.” De Roos stal vervolgens de show met haar uiteenzetting over het ontstaan en de betekenis van de Bonifatiusspeld. Zij benadrukte daarbij dat we met zijn allen de handen uit de mouwen moeten steken als we iets gedaan willen krijgen. “Ga ervoor, ook al vergt dat volharding en doorzettingsvermogen”, sprak zij. “Niet lullen maar poetsen!” 

Peter Huis zat nietsvermoedend te filmen voor Omroep Almere tijdens de Nieuwjaarsreceptie. (Foto: Fred Rotgans)
Burgemeester Hein van der Loo reikte de Bonifatiusspeld uit aan Peter Huis tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere in Kunstlinie. (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto