De Almeerse zangeres Soleil Eijken.
De Almeerse zangeres Soleil Eijken.

Almeerse zangeres Soleil Eijken wil overal ‘liefde sprenkelen’

Algemeen

ALMERE – De Almeerse zangeres Soleil Eijken bracht begin dit jaar een flinke dosis soul in de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Almere. Samen met het ASJO en de kinderen van de Theaterschool Almere liet ze het publiek lekker swingen. “Ik wilde graag iets bijdragen aan mijn eigen stad. Het was ontzettend leuk om te doen”, blikt ze terug. 

Door Petra Onderwater

Zo zong zij op geheel eigen wijze het ‘Almerelied’. “Een mooie traditie die mensen verbindt. Daar houd ik van. Iedereen zong mee, zelfs de burgemeester.” Sinds 2021 woont ze in Almere en ze is vooral verliefd op de rust en ruimte. “Ik ben opgegroeid in een klein dorpje bij Spijkenisse en ik blijf een boerenmeid”, lacht ze. “Maar hier in Almere hebben we wel alle voorzieningen binnen handbereik. Dat vind ik de ideale mix.”  

‘Liefde maakt me blij’

Ze heeft haar eigen band, Soleil and the Soulkeys, en ze zingt in het befaamde Zo! Gospel Choir, waarmee ze al op heel wat grote podia heeft gestaan. “Vorig jaar heb ik met de kleinste bezetting van mijn band in het Cultuurhuis Almere Buiten een heel intiem concert met liefdesliedjes gegeven. Dat vond ik misschien nog wel enger dan een uitverkochte ZiggoDome,” lacht ze. “Ik vertelde het publiek ook verhalen over wat liefde voor mij betekent.” Liefde maakt haar vooral heel blij. “Iedereen heeft liefde nodig. Ik houd ervan om overal waar ik ga een beetje liefde te sprenkelen.”

Kracht van samenzang

Als weddingplanner heeft ze ook vele bruidsparen de mooiste dag van hun leven bezorgd. “Ik houd echt van plannen en organiseren. Ik heb oorspronkelijk ook een zakelijke achtergrond, als sales- en accountmanager bij grote tech-bedrijven. Zo kwam ik in Dublin terecht, waar ik twee jaar heb gewoond. Tot ik mezelf ging afvragen wat me echt gelukkig maakt. Dat is onder andere zingen. Ik sloot me aan bij een koor en ontdekte voor het eerst de kracht van samenzang.”

Cultuursector

Ze ging terug naar Nederland en maakte een switch naar het organiseren van zakelijke evenementen en congressen. “Maar ik wilde ook iets voor de cultuursector betekenen. Bij FlevoLab volgde ik een traineeship Zakelijk Leiderschap en nu help ik culturele organisaties onder andere met hun businessplannen en subsidieaanvragen. Ik ben dus zowel als maker, als op strategisch niveau actief in de cultuursector.”

Internationale Vrouwendag

Almere heeft volgens Soleil veel te bieden op cultureel gebied. “Er is zoveel talent. Maar ik hoop op wat meer samenwerkingen, want iedereen zit nog een beetje op zijn eigen eilandje. Er kunnen zoveel meer meters gemaakt worden als je de krachten bundelt.” Zelf is ze met diverse partijen in Almere bezig om  te kijken wat zij voor elkaar kunnen betekenen. En in samenwerking met Kunstlinie organiseert en host zij een programma in het kader van Internationale Vrouwendag op 8 maart. “Dat belooft een gezellige en muzikale avond te worden, met leuke workshops. Verder treed ik veel op met het Zo! Gospel Choir en met mijn eigen band. We hopen dit jaar opnieuw een intiem concert te kunnen geven in Almere, want dat smaakt wel naar meer.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto