De nieuwjaarsbijeenkomst werd traditioneel afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Almere Lied. (Foto: Fred Rotgans)
De nieuwjaarsbijeenkomst werd traditioneel afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Almere Lied. (Foto: Fred Rotgans)

Burgemeester: “Wij Almeerders fiksen het, samen”

Algemeen

ALMERE – De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere was dinsdagavond een muzikaal feestje. Het programma werd traditioneel opgeluisterd door het Almeers Jeugd Symfonie Orkest, dit keer bijgestaan door zangeres Soleil Eijken en Theaterschool Almere. Burgemeester Hein van der Loo hield zijn eerste nieuwjaarstoespraak, waarin hij opriep om met elkaar de handen uit de mouwen te steken voor onze stad. “Wij Almeerders fiksen het, samen!” Ook reikte hij de Bonifatiusspeld uit en zong hij uit volle borst mee met het Almere Lied.

In een goedgevulde Kunstlinie blikte ook de eerste Almeerse kinderburgemeester Havana terug op 2023. Precies een jaar geleden werd zij geïnstalleerd, tijdens de nieuwjaarsreceptie op ditzelfde podium. Ze blijft nog een half jaar in functie. In het nieuwe schooljaar zal Havana het stokje overdragen aan een nieuwe kinderburgemeester. “Ik heb veel mensen gesproken het afgelopen jaar”, vertelde zij. “Ik ben in elk geval nog van plan om in Almere een speeltuin te realiseren voor kinderen met een beperking, die in een rolstoel zitten bijvoorbeeld.”

Ontdekkingsreis

Ook burgemeester Hein van der Loo blikte terug en vooruit. “Het is vandaag precies 40 jaar geleden dat de ambtsketen die ik nu draag werd omgehangen bij de eerste burgemeester van Almere, Han Lammers. Dat was op 2 januari 1984, voorafgaand aan de eerste Almeerse gemeenteraadsvergadering.” Van der Loo kijkt terug op een prachtig jaar. “Dit eerste jaar als burgemeester was voor mij een ontdekkingsreis. Het was niet altijd makkelijk, want er gebeurt van alles in deze stad, maar ik heb het enorm naar mijn zin.” 

Geschiedenis

Hij wilde in zijn toespraak niet stilstaan bij wat er allemaal gebeurt in het land en in de wereld, maar hield het dicht bij huis. Zo noemde hij een drietal memorabele momenten uit het afgelopen jaar, te beginnen met de promotie van Almere City FC. “Kippenvel. Een moment om nooit te vergeten. De club schreef een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis.” Ook verwees Van der Loo naar de onthulling van het slavernijmonument, gemaakt door kunstenaar Patrick Mezas. “In onze jongste stad van Nederland heeft de geschiedenis van de slavernij een plek gekregen.” Als derde memorabele moment noemde hij de ontmoetingen met vele Almeerders, waaronder vrijwilligers van uiteenlopende lokale initiatieven. Daarnaast stond hij stil bij de eerste inwoners, de pioniers van onze stad. “In het bijzonder denk ik aan mevrouw Lia de Clerck, die ons in december helaas is ontvallen.” 

Opgaven het hoofd bieden

Overigens zijn Almeerders volgens Van der Loo allemaal pioniers. “Nog altijd schrijven we elke dag geschiedenis. Let wel: dat is een werkwoord. We moeten er wat voor doen. Handen uit de mouwen, opgaven het hoofd bieden”, benadrukte hij. “Meer woning bouwen, goede gezondheidszorg bieden, bedrijven banen en perspectief laten bieden, bereikbaarheid bevorderen, voorzieningen vestigen in alle wijken en slimme oplossingen bedenken voor de klimaatverandering. Op het gemeentehuis wordt elke dag keihard gewerkt, maar ik kijk ook naar u: inwoners, ondernemers, organisaties, politie, scholen. Wij Almeerders fiksen het. Samen. Ik wens u boven alles gezondheid en geluk. En als het een keer tegenzit of niet zo makkelijk gaat, wens ik ons vooral elkaar.”

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Hein van der Loo. (Foto: Fred Rotgans)
Kinderburgemeester Havana blikte terug en vooruit. (Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
Zangeres Soleil met het AJSO. (Foto: Fred Rotgans)
Dirigent Daan Welle met het AJSO. (Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
Ym de Roos vertelt over de herkomst en betekenis van de Bonifatiusspeld. (Foto: Fred Rotgans)
Burgemeester Hein van der Loo reikte de Bonifatiusspeld uit aan Peter Huis. (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto