Keeper Nordin Bakker was de held. (Archieffoto: Ron Baltus)
Keeper Nordin Bakker was de held. (Archieffoto: Ron Baltus) Ron Baltus

Almere City FC via penalty’s naar finale play-offs

FBK SPORTPARK - In de halve finale van de play-offs voor promotie naar de eredivisie heeft Almere City FC na penalty’s gewonnen van VVV Venlo. In de strafschoppenserie wisten de Venlonaren niet een keer keeper Nordin Bakker te passeren.

Door Marcel Beijer

De Almeerders gingen voortvarend van start met goede kansen op een snelle openingstreffer. Pas na een minuut of 20 kwamen de Limburgers tot een eerste aanval, met een kans voor Sven Braken, die overigens ongevaarlijk was. Vlak daarna was een levensgrote kans voor Pascu die alleen voor keeper Van der Gouw opdook, maar slechts een slap rollertje produceerde. Daarna waren er meerdere kansen, zoals een kopbal van Hilterman en - in blessuretijd van de eerste helft - een knal van Pascu, waarmee Almere verzuimde zich te belonen voor een leuke eerste helft en de rust met 0-0 werd bereikt.

Tweede helft

In de tweede helft leken de mannen van coach Alex Pastoor zich dat ook te beseffen. Al in de vijfde minuut was het Lance Duivesteijn die de meer dan verdiende 1-0 binnenschoot. Daarna moest VVV in de aanval. In de 60e minuut kopte Hilterman uit een counter snoeihard binnen, maar redde Van der Gouw voortreffelijk. In de tegenaanval, scoorde invaller Soulyman Allouch uit het niets met een prachtschot de gelijkmaker. Terwijl de Venlonaren voor het uitvak juichten, kon een supporter zich niet beheersen en gooide een beker bier het veld op. Scheidsrechter Van der Graaf zag zich genoodzaakt de wedstrijd voor een kwartier te staken.

13 minuten

Na 13 minuten werd de wedstrijd hervat en waren er direct twee grote kansen voor Almere, waaronder een kopbal van Barbet uit een corner. Pastoor haalde Pascu uit het veld ten gunste van Illias Alhaft. VVV leek iets sterker te worden, maar Almere pakte het initiatief weer over. Uiteindelijk liep het op een verlenging uit. In de slotfase leidde dat tot hachelijk moment voor het doel van Almere waar tot twee keer toe een bal van de lijn werd gehaald door Akujobi.
De moegestreden spelers probeerden in de tweede helft van de verlenging nog het verschil te maken, maar penalty’s bleken onvermijdelijk.

Penalty’s

De eerste vier penalty’s werden gemist. Maar waar Almere daarna het net wist te vinden, was keeper Nordin Bakker de held. Niet een penalty van de Venlonaren ging er in. Dinsdag speelt Almere de eerste wedstrijd van de finale tegen Emmen of NAC Breda.